Ποιος είναι ο λόγος που τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το κρασί;

Ποιος είναι ο λόγος που τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το κρασί;

Το τσούγκρισμα των ποτηριών με το κρασί είναι μία από τις παραδόσεις που συνεχίζουμε να τιμούμε, χωρίς βέβαια πολλοί από εμάς να γνωρίζουμε το λόγο.

Ποιος είναι ο λόγος που τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το κρασί;

Μερικές από τις θεωρίες για το τσούγκρισμα των ποτηριών περιλαμβάνουν παράξενες ερμηνείες όπως ότι, το τσούγκρισμα απομακρύνει τους δαίμονες. Άλλοι πιστεύουν ότι η κεντρική ιδέα ήταν ότι, όταν χτυπάς το ποτήρι κάποιου λίγο κρασί χύνεται από το δικό σου ποτήρι στο δικό του. Έτσι, αν είχε σκοπό να σε δηλητηριάσει δεν θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να διακινδυνεύσει και ο ίδιος. Ωστόσο (ευτυχώς!) καμία από αυτές οι θεωρίες δεν είναι αληθινή.

Οι πραγματικοί λόγοι που τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας είναι πολύ πιο απλοί. Από τότε που η κατασκευή των ποτηριών κρασιού αναδείχθηκε σε τέχνη, οι άνθρωποι άρχισαν να εκτιμούν τους ωραίους ήχους των ποτηριών όταν χτυπούν μεταξύ τους.

Το τσούγκρισμα, επίσης, δημιουργεί την αίσθηση της κοινότητας. Στα παλαιότερα χρόνια, οι παρευρισκόμενοι σε μία γιορτή είχαν ένα μεγάλο μπολ κρασιού, το οποίο περνούσαν χέρι με χέρι ο ένας στον άλλον.

Σήμερα, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας ώστε να πούμε απλά:

“Γεια μας. Είμαι και εγώ μέλος της ομάδας και μοιράζομαι με εσάς αυτή την ωραία στιγμή.”