Γνωστό για την Ιταλική μόδα, το Μιλάνο έχει επίσης μια μακρά ιστορία καλής κουζίνας και κρασιού. Ρωτήσαμε τους οινοπαραγωγούς από το κοντινό Πιεμόντε και μας είπαν που γευματίζουν στην πόλη …
#1: Enrico Bartolini
Στα μόλις 29 του χρόνια, ο Σεφ Enrico Bartolini έχει κερδίσει 5 αστέρια Michelin, γεγονός που δικαιολογεί γιατί τον αποκαλούν “Ο Συλλέκτης” (il collezionista). Δύο από αυτά τα αστέρια ήταν για το εστιατόριό του στο Μιλάνο στον τρίτο όροφο του Μουσείου Πολιτισμού MUDEC, που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο εργοστασιακό κτίριο.
Ο Bartolini ειδικεύεται στην ιταλική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, επενδύοντας τις δεξιότητές του σε δύο γευστικά μενού – ένα κλασικό (145 ευρώ) και ένα σύγχρονο (180 ευρώ) – με την επιλογή να προσθέσει ζευγαρώματα κρασιών, που επιλέγει ο sommelier Sebastian Ferrara. Υπάρχουν επίσης a la carte επιλογές, με πιάτα που κυμαίνονται από 35 έως 60 ευρώ.
#2: D’O
Τα αρχικά D’O ανήκουν στον ιδρυτή του εστιατορίου Davide Oldani, ένας από τους κορυφαίους σεφ της Ιταλίας που έχει συνεργαστεί με τους Albert Roux, Pierre Hermé και Alain Ducasse.
Η σύγχρονη και πολύπλοκη «ποπ» κουζίνα του Oldani του κέρδισε ένα αστέρι Michelin στον οδηγό του 2018, με τους εξεταστές να επαινούν επίσης την « άψογου σχεδιασμού αίθουσα με τα τεράστια παράθυρα και την θέα στην όμορφη πλατεία» καθώς και τις λογικές τιμές.
#3: Savini
Το εστιατόριο Savini είναι κρυμμένο μέσα στη Galleria Vittorio Emanuele II στο Μιλάνο, το παλαιότερο – και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο – εμπορικό κέντρο της Ιταλίας, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το Savini έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ένας τόπος γαλήνης εν μέσω του τουριστικού χάους της περιοχής. Η κύρια τραπεζαρία είναι γεμάτη από μαλακά έπιπλα, φως και ένα μεγάλο πιάνο.
Για τους αληθινά ρομαντικούς υπάρχει το τραπέζι 7, ένα τραπέζι, το οποίο βρίσκεται στη δική του γωνιά στο εστιατόριο, δίπλα σε ένα παράθυρο με θέα στη μαρμάρινη κεντρική αίθουσα. Χρειάζεται κράτηση. Το Savini συστήνεται από τον οδηγό Michelin 2018, όπου και επαινείται η εξαιρετική λίστα κρασιών του εστιατορίου (600 κρασιά).
Υπάρχουν δύο εποχιακά μεταβαλλόμενα μενού γευσιγνωσίας: Το ‘La Tradizione’ (95 ευρώ) και το ‘La Proposta dello Chef’ (160 ευρώ), μπορείτε να προσθέσετε το κρασί με επιπλέον 45 και 65 ευρώ αντίστοιχα.
#4: Masuelli Trattoria
Από το 1921, η οικογένεια Masuelli ικανοποιεί τις ορέξεις με τα παραδοσιακά πιάτα του Μιλάνου.
Το εστιατόριο διατηρεί ένα ξεχωριστό στυλ Art Deco, με πολύχρωμους πολυελαίους Venini και καρέκλες του 1920. Υπάρχει τόσο το εποχιακό όσο και μενού “Buongustaio” (γκουρμέ), καθώς και ένα μενού με καλό μεσημεριανό γεύμα που περιλαμβάνει τρία πιάτα και καφέ και κοστίζει 22 ευρώ. Όσον αφορά στο κρασί, ο κύριος κατάλογος περιλαμβάνει επιλογές από όλη την Ιταλία, από το Πιεμόντε μέχρι τη Σικελία.
#5: Signorvino
Σε απόσταση αναπνοής από το διάσημο Duomo στο Μιλάνο, το Signorvino είναι κατάστημα με κρασιά, μπαρ για κρασί και εστιατόριο, όλα σε ένα – με το επιπλέον μπόνους ότι μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα τα κρασιά και να πάρετε ένα μπουκάλι σπίτι μαζί σας.
Σε μια μοντέρνα τραπεζαρία με τοίχους από τούβλα μπορείτε να επιλέξετε ένα μενού τριών κρασιών με 12 ευρώ, τα οποία καλύπτουν περιοχές της Βόρειας Ιταλίας όπως το Βένετο και το Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε.
Υπάρχουν, επίσης, δίσκοι με αλλαντικά και τυριά από όλη την Ιταλία, καθώς και φρέσκα πιάτα ζυμαρικών, σαλάτες και κυρίως πιάτα με κρέας.
#6: Antica Trattoria della Pesa
Αυτό το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1880, όπου και ζυγιάζονταν τα αγαθά πριν φτάσουν στη μεγαλοπρεπή Porta Garibaldi, μόλις πέντε λεπτά από το εστιατόριο. Έτσι βγήκε και το όνομα «Pesa», που σημαίνει «ζυγαριά».
Το μενού επικεντρώνεται στην κουζίνα Lombard, προσφέροντας αυθεντικά πιάτα, όπως το μοσχαράκι στιφάδο, το risotto al salto και το zabaglione – ένα επιδόρπιο φτιαγμένο με αυγά και κρασί Marsala. Η λίστα κρασιών καλύπτει πολλές από τις καλύτερες ποικιλίες της Βόρειας Ιταλίας.
#7: Contraste
Στον δρόμο που κατευθύνεται νότια από την Porta Ticinese, το Contraste μπορεί κανείς να το αναγνωρίσει μόνο από τη βαριά σιδερένια πόρτα και τη μικρή μπρούτζινη πλάκα. Χτυπήστε το κουδούνι και θα περάσετε από έναν κρυφό κήπο, μετά τον οποίο βρίσκεται η τραπεζαρία. Εκτός από τα περίτεχνα ταβάνια και τους πολυελαίους, το λευκό χρώμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το εστιατόριο κέρδισε ένα αστέρι Michelin στον τελευταίο οδηγό και οι εξεταστές είπαν ότι ήταν «εντυπωσιασμένοι και ευχαριστημένοι», σημειώνοντας επίσης την «εξαιρετική λίστα κρασιών».
#8: Al Porto
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Μιλάνο, στο άκρο του κήπου που πήρε το όνομα του από τον Ιταλό τυχοδιώκτη Ambrogio Fogar. Το Al Porto είναι ένα εστιατόριο με θαλασσινά και μεγάλη ιστορία. Ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια από τους Pier Domenico Buonamici και Anna Pucci.
Ο Buonamici και η κόρη του Barbara έχουν αναλάβει την κουζίνα, η οποία σερβίρει πιάτα ριζότο και ζυμαρικά με θαλασσινά, καθώς και μια φρέσκια μεσογειακή επιλογή ψαριών που αλλάζει με βάση τις ψαριές της ημέρας.
#9: Ratanà
Το “παραδοσιακό φαγητό με σύγχρονο τρόπο” είναι το σλόγκαν στο Ratanà, ένα από τα πιο καλύτερα και πιο σύγχρονα εστιατόρια της πόλης. Ιδρυτές είναι ο Σεφ Cesare Battisti και ο συνεργάτης του, η sommelier Federica Fabi.
Παρόλο που το εστιατόριο Ratanà βρίσκεται σε μια βίλα του 19ου αιώνα, ο βιομηχανικός μινιμαλισμός του εσωτερικού συνδέεται με την παλιά αποθήκη τρένων που βρίσκεται κοντά.
Ο Chef Battisti συνεργάζεται με τους τοπικούς αγρότες και ψαράδες και δημιουργεί τα εποχιακά μενού με βάση τα προϊόντα τους. Οι επιλογές a la carte περιλαμβάνουν τόσο τοπικά πιάτα όσο και πιο μοντέρνα όπως το carpaccio και το tartare πέστροφας.
Υπάρχει επίσης ένα μενού γευσιγνωσίας έξι πιάτων για 50 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την ευχάριστη προσθήκη του «predessert» καθώς και επιδόρπιο. Αφεθείτε σε εκπληκτικά ζευγαρώματα με κρασιά για επιπλέον 20 ευρώ.
#10: Trattoria del Nuovo Macello
Αυτό το κομψό εστιατόριο βρίσκεται κοντά στο Calvairate, στα νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης. Οι ιδιοκτήτες του, η οικογένεια Traversone, έχουν υπηρετήσει ντόπιους για περισσότερα από 40 χρόνια.
Είναι ένα καλό μέρος για να εξοικειωθείτε με τις σπεσιαλιτέ του Μιλάνου, όπως το πολύ αγαπητό trippa (tripe) και το cassoeula (στιφάδο κρέατος). Ή αφήστε τον εαυτό σας στα χέρια του σεφ Giovanni Traversone που δημιούργησε ένα μεταβαλλόμενο μενού γευσιγνωσίας τεσσάρων πιάτων, αξίας 33 ευρώ.
Το Trattoria del Nuovo Macello συνιστάται επίσης στον τελευταίο οδηγό Michelin για τη φρέσκια και δημιουργική του κουζίνα.
Πηγή: decanter.com