Σαλάτα με καρπούζι, φύλλα κάρδαμου και τυρί Ricotta!

Σαλάτα με καρπούζι, φύλλα κάρδαμου και τυρί Ricotta!

Λέγεται ότι οι αρχαίοι στρατηγοί διέταζαν τους στρατιώτες να τρώνε κάρδαμο για να πάρουν δύναμη και κουράγιο. Από εκεί, προφανώς, βγήκε και το ρήμα «καρδαμώνω». Το χόρτο αυτό, με τα λεπτά, εύθραυστα, σαν φτερά φυλλαράκια και τη δυνατή πιπεράτη γεύση, που οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν πηγή θάρρους, σήμερα κοντεύουμε να το ξεχάσουμε. Στα ακριβά μανάβικα του κέντρου, πάντως, θα βρείτε, να πουλάνε ματσάκια της βορειοευρωπαϊκής παραλλαγής του κάρδαμου – cresson στα γαλλικά και watercress στα αγγλικά – που έχει φύλλα στρογγυλωπά και σαρκώδη και γεύση πιπεράτη, σαν το κάρδαμο.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα σας αποκαλύψουμε τη συνταγή μιας εκπληκτικής, καλοκαιρινής σαλάτας που θα σας κρατήσει δροσερούς.

Συνδυάστε αυτό το πιάτο με ένα απαλό, ξηρό, ροζέ κρασί που αντανακλά τη γεύση του καρπουζιού και το πιπεράτο κάρδαμο.

Σαλάτα με καρπούζι, φύλλα κάρδαμου και τυρί Ricotta!

Μερίδες: 6

Για τη Βινεγκρέτ

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζάνι χρυσό βαλσαμικό ξύδι
2 κουταλιές σούπας ξύδι σέρι
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο, φρέσκο θυμάρι
1 φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο φρέσκο, τριμμένο πιπέρι

Για τη Σαλάτα

6 λεπτές φέτες ζαμπόν Serrano
3 φλιτζάνια φύλλα νεροκάρδαμου
6 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κύβους χωρίς κουκούτσια
156 γραμμ. τυρί ricotta salata, κομμένο σε κύβους
6 κουταλιές κουκουνάρι
1 κουταλάκι του γλυκού άνθος αλατιού (fleur de sel)

Οδηγίες Μαγειρέματος

  1. Για τη Βινεγκρέτ: Τοποθετούμε το κρεμμύδι, τα ξύδια και το θυμάρι σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνουμε για 30 λεπτά.
  2. Ραντίζουμε το ελαιόλαδο μέσα στο μείγμα με το ξύδι και χτυπάμε γρήγορα μέχρι να πυκνώσει το μείγμα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
  4. Για τη Σαλάτα:  Τοποθετούμε τις φέτες ζαμπόν serrano ανάμεσα σε δύο φύλλα ψησίματος και ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, 5 με 8 λεπτά. Έπειτα, τις αφαιρούμε από το φύλλο ψησίματος και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Συνδυάζουμε τα φύλλα κάρδαμου, το καρπούζι, το τυρί ricotta και τα κουκουνάρια σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας.
  6. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με 1/4 φλιτζανιού από τη βινεγκρέτ μας. Αν θέλουμε περισσότερη βινεγκρέτ, προσθέτουμε χρησιμοποιώντας το κουταλάκι του γλυκού. Ο σκοπός είναι απλώς να καλύψουμε ελαφρά τη γεύση των υλικών της σαλάτας μας.
  7. Χωρίζουμε τη σαλάτα μας σε 6 πιάτα, πασπαλίζουμε με το άνθος αλατιού, τοποθετούμε μια τραγανή φέτα ζαμπόν serrano και σερβίρουμε.