Γιατί οι Master Sommeliers δεν κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ;

Γιατί οι Master Sommeliers δεν κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ;
Το να οσφραίνεσαι κρασί όλη μέρα, φαίνεται ότι έχει τις ωφέλειες του για την υγεία σου!

Φαίνεται ότι η φροντίδα του ουρανίσκου δεν είναι το μόνο όφελος όσων το επάγγελμα είναι να μυρίζουν και να γεύονται το κρασί. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, οι εγκέφαλοι των Master Sommeliers φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικοί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος του Alzheimer και του Parkinson, από εκείνους των υπόλοιπων ανθρώπων.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες των Master Sommeliers, για να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποκρίνεται όταν αποκτήσει ένα ορισμένο επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 219 Master Sommeliers σε όλο τον κόσμο, όλοι από τους οποίους χρειάζεται να περάσουν μια αυστηρή και λεπτομερή εξέταση ώστε να κερδίσουν αυτόν τον τίτλο. Η διαδικασία πιστοποίησης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και είναι η υψηλότερη επαγγελματική διάκριση που μπορεί να επιτευχθεί στον συγκεκριμένο κλάδο.

Αυτή η αυστηρή εξέταση αποδίδει καρπούς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, πέρα ​​από το γεγονός ότι οι επιτυχόντες εργάζονται σε κορυφαία εστιατόρια και γεύονται ακριβά κρασιά. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι sommeliers έχουν “αυξημένη δραστηριοποίηση στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδεόνται με την όσφρηση και τη μνήμη” ενώ εκτελούν την οσφρητική τους εργασία.

Με άλλα λόγια, τα τμήματα των εγκεφάλων των somelliers που ασχολούνται με τις μυρωδιές τείνουν να είναι πιο “εξειδικευμένα” και πιο παχιά από εκείνα των μέσων ανθρώπων. Αυτή η πληροφορία δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι οι sommeliers χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησής τους τόσο συχνά.

Επειδή, λοιπόν, μυρίζουν τόσο συχνά και με τέτοιο περίπλοκο τρόπο, η μνήμη τους φαίνεται να ωφελείται. Όπως εξηγεί το Psychology Today, τις εισερχόμενες οσμές επεξεργάζεται πρώτα ο οσφρητικός βολβός, ο οποίος συνδέεται άμεσα με δύο μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται έντονα στο συναίσθημα και τη μνήμη: την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο. Άλλες αισθήσεις, όπως η όραση, ο ήχος και η αφή, δεν περνούν από τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο. Γι ‘αυτό μια συγκεκριμένη οσμή – φρεσκοψημένα μπισκότα ή ένα συγκεκριμένο λουλούδι – συχνά προκαλεί τόσο έντονες αναμνήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εξειδικευμένα οσφρητικά συστήματα των somelliers είναι λιγότερο ευαίσθητα σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Alzheimer, Parkinson, κλπ.) σε σχέση με εκείνα των μέσων ανθρώπων.

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι, η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην οσφρητική μνήμη συνδέεται με την εμπειρία. Συνεπώς, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση οδηγεί σε μορφολογικές αλλαγές του εγκεφάλου – όσο περισσότερο μυρίζει κανείς, τόσο πιο εξειδικευμένος μπορεί να γίνει ο εγκέφαλος του.

Αν και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους είναι “στατιστικά δυνατά”, χρειάζονται και περαιτέρω έρευνες. Ωστόσο, οι λάτρεις του κρασιού σίγουρα θα ενθαρρυνθούν από την ιδέα ότι η αγάπη τους για το κρασί μπορεί να κρατήσει το μυαλό τους υγιές στα χρόνια που έρχονται.

Πηγή: eater.com