4 δημοφιλείς ποικιλίες λευκού κρασιού!

4 δημοφιλείς ποικιλίες λευκού κρασιού!

Λέτε να σας ξεχάσαμε εσάς που προτιμάτε το λευκό κρασί;

Σε αυτό το άρθρο, σας έχουμε τις 4 δημοφιλείς ποικιλίες λευκού κρασιού…

Πάμε να τις δούμε;

 

#1: Chardonnay

Προφορά: “Shar-dun-nay”

Γεύση: Κίτρινο εσπεριδοειδές (λεμόνι Meyer), κίτρινα φρούτα (κίτρινο αχλάδι και μήλο) και τροπικά φρούτα (μπανάνα, ανανάς), συχνά κανέλα, μπισκότo και ψημένη καραμέλα
Στυλ: Μεσαίο έως πλήρες λευκό κρασί
Περιγραφή: Το Chardonnay είναι ένα ξηρό, γεμάτο, λευκό κρασί,  που καλλιεργήθηκε σε μεγάλες ποσότητες για πρώτη φορά στη Γαλλία. Το Chardonnay είναι το λευκό σταφύλι της Βουργουνδίας.
Ζευγάρωμα με πιάτα: αστακός, καβούρια, γαρίδες, κοτόπουλο, χοιρινό, μανιτάρια, γαλλικές σάλτσες κρέμας, μαλακά, κρεμώδη τυριά όπως το brie και μεσαίου μεγέθους τυριά όπως το Gruyère.

Εναλλακτικά:

  • Sémillon
  • Viognier

#2: Sauvignon Blanc

Προφορά: “Saw-vin-yawn Blonk”

Γεύση: Έντονα εσπεριδοειδές (γκρέιπφρουτ), με μερικά εξωτικά φρούτα (γλυκό πεπόνι, φρούτα του πάθους, ακτινίδιο) και πάντα ένα βότανο (γρασίδι, μέντα, πράσινη πιπεριά)
Στυλ: Ελαφρύ έως μέτριο λευκό κρασί
Περιγραφή: Το Sauvignon Blanc είναι ένα ξηρό λευκό σταφύλι που καλλιεργείται ευρέως στη Γαλλία. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας είναι όξινα, συνήθως με γεύσεις από πράσινα φρούτα. Το Sauvignon Blanc είναι το γονικό σταφύλι του Cabernet Sauvignon.
Ζευγάρωμα με πιάτα: ψάρια, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, μεξικάνικο, βιετναμέζικο, γαλλικό, κατσικίσιο τυρί με βότανα, τυριά με καρυκεύματα, όπως το Gruyère.

Εναλλακτικά:

  • Vermentino
  • Verdejo
  • Grüner Veltliner

#3: Pinot Gris

Προφορά: “Pee-no Gree”

Γεύση: Λεπτά εσπεριδοειδή (νερό από lime, νότες πορτοκαλιού) και πλούσιες φρουτώδεις γεύσεις (δέρμα μήλου, σάλτσα αχλαδιού), νότες λευκών λουλουδιών και τυρί.
Στυλ: Λευκό κρασί με ελαφρύ σώμα
Περιγραφή: Το Pinot Gris είναι ένα λευκό, ξηρό σταφύλι με ελαφρύ σώμα που καλλιεργείται ευρέως στην Ιταλία, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας είναι ελαφριά έως μέτρια και εύκολα στην κατανάλωση, ενώ συχνά αφήνουν μια ελαφρώς πικρή γεύση στο ουρανίσκο (πικρό αμύγδαλο, κινίνη)
Ζευγάρωμα με πιάτα: Σαλάτες, λεπτά ποσέ ψάρια, ελαφρά και ήπια τυριά

Εναλλακτικά:

  • Albariño
  • Soave
  • Muscadet

#4: Riesling

Προφορά: “Reese-ling”

Γεύση: Eσπεριδοειδή (κεφίρ lime, χυμός λεμονιού) και φρούτα (λευκό ροδάκινο, νεκταρίνι) είναι οι γνωστές γεύσεις αν και συνήθως υπάρχουν επίσης άνθη και γλυκά στοιχεία.
Στυλ: Αρωματικό, φρουτώδες, λευκό κρασί με μεταβλητή γλυκύτητα. Ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν να μην ζυμώνουν όλη τη ζάχαρη των σταφυλιών και επομένως κρατάνε την ξηρότητα στο κρασί.
Περιγραφή: Πάντα πολύ υψηλό σε οξύτητα. Όταν παράγεται ως επιτραπέζιος οίνος, το Riesling μπορεί να είναι αρμονικά γλυκό (γλυκό και ξινό) ή ξηρό (πολύ όξινο). Το κρασί είναι πολωμένο, επειδή μερικοί άνθρωποι βρίσκουν το ξηρό του στυλ πάρα πολύ όξινο και το γλυκό στυλ πολύ έντονο, αλλά η γλυκύτητα είναι πάντα μια απόφαση του παραγωγού και δεν έχει σχέση με το σταφύλι.
Ζευγάρωμα με πιάτα: κοτόπουλο, χοιρινό, πάπια, γαλοπούλα, παστό κρέας, ινδικά, ταϊλανδέζικα, βιετναμέζικα, μαροκινά, γερμανικά τυριά και fondue

Εναλλακτικά:

  • Muscat Blanc (aka Moscato)
  • Gewürztraminer
  • Torrontés
  • Chenin Blanc

Πηγή: winefolly.com