4 δημοφιλείς ποικιλίες κόκκινου κρασιού!

4 δημοφιλείς ποικιλίες κόκκινου κρασιού!

Ας μιλήσουμε για τις διαφορετικές ποικιλίες του κόκκινου κρασιού κρασιού…

Αλλά πρώτα πρέπει να ξέρετε ότι:

Ένα κρασί που παρασκευάζεται από ένα είδος σταφυλιού είναι κρασί μιας ποικιλίας ή ποικιλιακός οίνος. Ένα κρασί φτιαγμένο με διάφορα διαφορετικά σταφύλια είναι μείγμα διαφόρων ποικιλιών. Στην Ευρώπη παραδοσιακά, τα κρασιά ονομάζονται με βάση τον τόπο προέλευσής τους. Για παράδειγμα, ένα Bordeaux Blend είναι ένα μείγμα πολλών σταφυλιών, όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot, και προέρχεται από την περιοχή Μπορντό της Γαλλίας. Ένα άλλο γνωστό παράδειγμα είναι το Chianti, ένα μείγμα από την Τοσκάνη της Ιταλίας.

Οι 4 ποικιλίες κρασιού που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο αντιπροσωπεύουν 3 από τα 9 στυλ κρασιού. Η δοκιμή και των 4 θα σας δώσει μια καλή αίσθηση της γκάμας των γεύσεων που υπάρχουν. Κάθε ποικιλία περιλαμβάνει επίσης και τις εναλλακτικές ποικιλίες που έχουν παρόμοια γεύση με αυτήν. Έτσι, αν προτιμάτε ένα συγκεκριμένο κρασί, μπορεί επίσης να σας αρέσουν και οι εναλλακτικές του λύσεις. 

#1: Cabernet Sauvignon

Προφορά: “Cab-er-nay Saw-vin-yawn”

Γεύση: Μαύρο κεράσι, Μαύρη σταφίδα, Μπαχαρικά και Κέδρος (από βελανιδιά)
Στυλ: Πλήρες κόκκινο κρασί
Περιγραφή: Το Cabernet Sauvignon είναι ένα “γεμάτο” και πλούσιο κόκκινο σταφύλι που αρχικά καλλιεργήθηκε στην περιοχή του Μπορντό. Σήμερα, είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία κρασιού στον κόσμο. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας είναι γεμάτα, με έντονες ταννίνες και μακρύ επίμονο φινίρισμα που οφείλεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα αλκοόλ και ταννίνης που συχνά χαρακτηρίζουν αυτά τα κρασιά.
Ζευγάρωμα με πιάτα: αρνί, βοδινό κρέας, καπνιστά κρέατα, γαλλικά, αμερικανικά, σκληρά τυριά όπως το ηλικιωμένο τσένταρ και σκληρά τυριά όπως το Pecorino.

Εναλλακτικά:

  • Merlot
  • Cabernet Franc
  • Carmenère
  • Bordeaux Blend
  • Sangiovese

#2: Syrah

Προφορά: “Sear-ah”

Γεύση: Βατόμουρο, δαμάσκηνο, καπνός, κρέας, μαύρο πιπέρι, βιολέτα
Στυλ: Πλήρες κόκκινο κρασί
Περιγραφή: Το Syrah (a.k.a. Shiraz) είναι ένα γεμάτο κόκκινο κρασί που φυτεύεται πολύ στην κοιλάδα του Ρήνου στη Γαλλία και την Αυστραλία. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας έχουν έντονες γεύσεις φρούτων και μεσαίας βαρύτητας ταννίνες. Το Syrah αναμιγνύεται συνήθως με το Grenache και το Mourvèdre για να δημιουργήσει το κόκκινο μίγμα Rhône. Το κρασί έχει συχνά μια έντονη, σαρκώδη ποιότητα.
Ζευγάρωμα με πιάτα: αρνί, βοδινό κρέας, καπνιστό κρέας. Μεσογειακά, γαλλικά και αμερικανικά σκληρά τυριά όπως το λευκό τσένταρ και σκληρά τυριά όπως το Manchego.

Εναλλακτικά:

  • Malbec
  • Petit Sirah
  • Monastrell (Mourvèdre)
  • Pinotage

#3: Zinfandel

Προφορά: “Zin-fan-dell”

Γεύση: Μια εξωτική σειρά φρούτων από νεκταρίνι, κόκκινο βατόμουρο και βύσσινο, μπλε δαμάσκηνο και βατόμουρο και μαύρο βατόμουρο, ασιατική σκόνη με 5 μπαχαρικά και γλυκό ταμπάκο.
Στυλ: Μεσαίο μέχρι Πλήρες κόκκινο κρασί
Περιγραφή: Το Syrah (a.k.a. Shiraz) είναι ένα γεμάτο κόκκινο κρασί που καλλιεργείται πολύ στην κοιλάδα του Ρήνου στη Γαλλία και την Αυστραλία. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας έχουν έντονες γεύσεις φρούτων και μεσαίας βαρύτητας ταννίνες. Το Syrah αναμιγνύεται συνήθως με το Grenache και το Mourvèdre για να δημιουργήσει το κόκκινο μίγμα Rhône. Το κρασί έχει συχνά μια έντονη, σαρκώδη ποιότητα.
Ζευγάρωμα με πιάτα: αρνί, βοδινό κρέας, καπνιστό κρέας. Μεσογειακά, γαλλικά και αμερικανικά σκληρά τυριά όπως το λευκό τσένταρ και σκληρά τυριά όπως το Manchego.

Εναλλακτικά:

  • Malbec
  • Petit Sirah
  • Monastrell (Mourvèdre)
  • Pinotage

#4: Pinot Noir

Προφορά: “Pee-no Nwar”

Γεύση: Κόκκινα φρούτα όπως κεράσι και κράνμπερι, κόκκινο τριαντάφυλλο, συχνά συνοδεύεται από νότες παντζάρι, ραβέντι ή μανιτάρι.
Στυλ: Ελαφρύ κόκκινο κρασί με υψηλή οξύτητα και μαλακές ταννίνες.
Περιγραφή: Το Pinot Noir έχει ξηρό, ελαφρύ σώμα και καλλιεργείται ευρέως στη Γαλλία. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας είναι πάντα περισσότερο όξινα και μαλακά ως προς τις ταννίνες τους.
Ζευγάρωμα με πιάτα: κοτόπουλο, χοιρινό κρέας, μοσχάρι, πάπια, σάλτσα κρέατος, γαλλικές και γερμανικές σάλτσες κρέμας, μαλακά τυριά όπως Gruyère

Εναλλακτικά:

  • Gamay (Beaujolais)

Πηγή: winefolly.com