7 κομμάτια για να συμπληρώσετε το παζλ της γνώσης σας για το κρασί!

7 κομμάτια για να συμπληρώσετε το παζλ της γνώσης σας για το κρασί!

Αν είστε αληθινοί λάτρεις του κρασιού, τότε θα ξέρετε τη σημασία της συναρμολόγησης του παζλ της γνώσης γύρω από το αγαπημένο κρασί. Σε αυτό το άρθρο, σας δίνουμε 7 βασικά κομμάτια για να συμπληρώσετε!

#1: Πώς κρατάμε το ποτήρι

Κρατήστε το μπολ του ποτηριού στο κόκκινο κρασί και το πόδι του ποτηριού στο λευκό. Η ζεστασιά του χεριού σας θα αυξήσει τη θερμοκρασία του λευκού κρασιού και θα αλλάξει τη γεύση του. Αυτό δεν συμβαίνει με το κόκκινο, το οποίο συνήθως αποθηκεύεται σε υψηλότερη θερμοκρασία συγκριτικά με το λευκό κρασί.

#2: Το σώμα του κρασιού

Όταν μιλάμε για το σώμα ενός κρασιού, υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να εξετάσουμε. Γενικά, τα λευκά κρασιά είναι συνήθως ελαφριά και τα κόκκινα είναι συνήθως μεσαία ή γεμάτα.

Ωστόσο, το σώμα ενός συγκεκριμένου κρασιού εξαρτάται κυρίως από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ υπάρχει σε ένα κρασί, τόσο πιο γεμάτη αίσθηση αφήνει στο στόμα σας και αντίστροφα. Το σώμα των οίνων με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 13,5% συνήθως θεωρείται γεμάτο, των οίνων με 12,5-13,5% μεσαίο και των οίνων κάτω από 12,5% ελαφρύ.

#3: Ημερομηνία Λήξης

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταναλώσει τα ελαφριά κρασιά μέσα σε 3 ημέρες μετά το άνοιγμα τους. Τα πιο γεμάτα κρασιά μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, τα λευκά κρασιά διαρκούν 1 έως 3 ημέρες, ενώ τα κόκκινα κρασιά μπορούν να διαρκέσουν 1 έως 2 εβδομάδες. Αν χρειαστεί να αποθηκεύσετε ανοιχτό κρασί, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του είναι να το ψύξετε με τον αρχικό φελλό του. Για να το σερβίρετε, απλώς βγάλτε το μπουκάλι έξω από το ψυγείο λίγες ώρες πριν.

#4: Τα πόδια ή τα δάκρυα του κρασιού

Τα δάκρυα ή «πόδια» (wine legs) του κρασιού είναι τα σταγονίδια που σχηματίζονται κατά μήκος της άκρης του ποτηριού, όταν στροβιλίζετε ένα κρασί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η εμφάνιση τους αντανακλά την ποιότητα του κρασιού στο ποτήρι.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα πόδια δεν αντανακλούν την ποιότητα του κρασιού.

Για να καταλάβετε τι είδους “πόδια” έχει το κρασί σας, στροβιλίστε το ποτήρι σας και παρατηρήστε τα σταγονίδια που έχουν σχηματιστεί και κυλούν από τις πλευρές του ποτηριού αφού σταματήσετε τον στροβιλισμό.

Υπάρχουν πολλά σταγονίδια ή λίγα; Πόσο καιρό τους παίρνει για να γλιστρήσουν από την πλευρά του ποτηριού;

Μεγαλύτερη πυκνότητα σταγονιδίων νερού υποδηλώνει υψηλότερο επίπεδο αλκοόλ στο κρασί σας και τα σταγονίδια βραδείας κίνησης υποδεικνύουν ένα πιο γλυκό κρασί. Έτσι, τα πόδια του κρασιού σας δείχνουν αν το κρασί σας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και / ή υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

#5: Ταννίνες

Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζετε για τις ταννίνες, αυτή τη φευγαλέα λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στον κόσμο του κρασιού, είναι ότι είναι ένα στοιχείο της υφής του κρασιού που το κάνει ξηρό (και όταν λέμε ξηρό δεν εννοούμε χωρίς ζάχαρη, απλώς περιγράφουμε την αίσθηση ξηρότητας στο στόμα).

#6: Η πραγματική σημασία του ξηρού κρασιού

Όταν ένα κρασί περιγράφεται ως “ξηρό”, σημαίνει απλώς ότι το κρασί δεν έχει υπολειμματική ζάχαρη (αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι το στόμα σας ξεραίνεται). Όταν το κρασί ζυμώνεται, παράγεται αλκοόλ καθώς οι μύκητες τρώνε τη ζάχαρη που υπάρχει στο μείγμα. Εάν στη ζύμωση καταναλωθεί όλη η ζάχαρη, τότε αυτό το κρασί θεωρείται ξηρό. Φυσικά, τα κρασιά μπορεί να βγουν ημίγλυκα ή γλυκά, ανάλογα με τη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης.

#7: Τα κρασοπότηρα

Το πιστεύετε ή όχι, το σχήμα του ποτηριού μπορεί να αλλάξει τη γεύση του κρασιού! Αυτό οφείλεται στην αίσθηση της όσφρησης – με άλλα λόγια, η αίσθηση της όσφρησης καθορίζει τη γεύση του κρασιού.

Μερικά ποτήρια έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτυπώνουν τέλεια τα αρώματα ενός κρασιού, το οποίο με τη σειρά του, επηρεάζει τη γεύση τους. Πειραματιστείτε, λοιπόν, με διαφορετικά ποτήρια για να δείτε ποια προτιμάτε καλύτερα με το κρασί σας!

Πηγή: laurelgray.com/