Τελικά, υπάρχουν 6 βασικά προφίλ γεύσης, με τα οποία μπορείτε να πειραματιστείτε για να συνδυάσετε φαγητά με κρασιά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αυτές τις γεύσεις, ώστε να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε τους καλύτερους συνδυασμούς.
Ποιες είναι οι γεύσεις;
- Τα όξινα κρασιά ζευγαρώνουν καλά με λιπαρά και γλυκά τρόφιμα.
- Τα λιπαρά φαγητά χρειάζονται είτε όξινο κρασί είτε κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
- Το πικρό (δηλαδή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε ταννίνες) κρασί εξισορροπείται με γλυκά φαγητά.
- Το αλάτι δεν πρέπει να ανταγωνίζεται την οξύτητα στο κρασί.
- Το γλυκό φαγητό/κρασί χρειάζεται λίγη οξύτητα.
- Το αλκοόλ εξισορροπεί τα λιπαρά ή τα γλυκά φαγητά.
#1: Όξινο + Όξινο
Σε αντίθεση με την πικρή γεύση, η οξύτητα μπορεί να συνδυαστεί μαζί στα τρόφιμα και το κρασί. Εάν το κρασί έχει λιγότερη οξύτητα από το φαγητό, τότε η γεύση του θα είναι επίπεδη. Γι’αυτό όταν συνδυάζετε ένα πιάτο με κρασί, εξετάστε την ισορροπία οξύτητας ανάμεσα στο φαγητό και το κρασί.
#2: Γλυκό + Αλμυρό
Αν αγαπάτε την αλατισμένη καραμέλα, τότε ένας συνδυασμός γλυκού κρασιού με αλμυρό φαγητό θα σας ενθουσιάσει.
#3: Πικρό + Πικρό
Όχι. Σκεφθείτε το συνδυασμό κόκκινο κρασί με σοκολάτα. Δεν ταιριάζει.
#4: Πικρό + Λιπαρό
Μια ωραία, λιπαρή μπριζόλα με κόκκινο κρασί, αυτός κι αν είναι ένας κλασικό συνδυασμός!
#5: Όξινο + Λιπαρό
Ας πούμε, σαμπάνια με Cheesecake…. Το όξινο περιορίζει το λιπαρό.
#6: Λιπαρό + Αλκοόλ
Ένα ποτήρι zinfandel με 17% ABV θα επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο τρώτε μια μπριζόλα με κρούστα πιπεριού.
Πηγή: winefolly.com