10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

Το κρασί είναι ένα πολύ παλιό και πολύπλοκο ποτό με μια μεγάλη και συναρπαστική ιστορία. Είναι όμως ευκαιρία να ακονίσετε τις γνώσεις σας σε αυτό το άρθρο!

10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

#1: Το κρασί βελτιώνει τη σεξουαλική σας ζωή

Αυτή είναι ίσως μία από τις πιο εκπληκτικές και ενδιαφέρουσες αλήθειες για το κρασί. Μια μελέτη στην Ιταλία έδειξε ότι οι γυναίκες που πίνουν καθημερινά 2 ποτήρια κρασί, απολαμβάνουν το σεξ πολύ πιο έντονα από τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου κρασί. Ένας πολύ καλός λόγος για να αρχίσετε να πίνετε κρασί, έτσι δεν είναι;

#2: Το κρασί δεν παχαίνει

10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

Ενώ η μπύρα κάνει … κοιλιά, το κρασί δεν επηρεάζει καθόλου τη σιλουέτα σας. Στην πραγματικότητα πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που πίνουν περίπου ένα ποτό την ημέρα, έχουν σχεδόν 10 κιλά λιγότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου.

#3: Υπάρχουν άνθρωποι … που φοβούνται ή μισούν το κρασί

Ναι, είναι αλήθεια όσο περίεργο και να ακούγεται. Το φαινόμενο αυτό λέγεται “οινοφοβία”.

#4: Το κρασί ανακαλύφθηκε πριν από 6,000 χρόνια στη Μέση Ανατολή

Τα πρώτα απομεινάρια κρασιού ανακαλύφθηκαν στο Ιράν και χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο (8500-4000 π.Χ.). Τα παλαιότερα αποδεικτικά στοιχεία καλλιεργούμενων αμπέλων βρέθηκαν στη Γεωργία περίπου την ίδια εποχή. Υποτίθεται ότι το ποτό αρχικά υπέστη ζύμωση κατά λάθος. Οι τοπικοί μύκητες ήρθαν τυχαία σε επαφή με τα σταφύλια που φυλάσσονταν σε δοχεία, μετατρέποντας τα σάκχαρα των σταφυλιών σε αλκοόλ. Αργότερα, η τέχνη της οινοποίησης εξευγενίστηκε από τους Αιγυπτίους και εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο από τους Έλληνες. Οι Ρωμαίοι έκαναν το κρασί δημοφιλές σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι το μετέφεραν στον Νέο Κόσμο, την Ωκεανία και τη Νότια Αφρική.

#5: Το χρώμα του κρασιού μαρτυρά τη γεωγραφική του προέλευση

10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να ανακαλύψετε κοιτάζοντας το χρώμα του κρασιού είναι η περιοχή και το κλίμα όπου βρίσκεται το αμπέλι. Οι σκοτεινότερες αποχρώσεις, δηλαδή οι πιο σκούρες κόκκινες και το κίτρινο λευκό, προέρχονται από θερμά κλίματα. Τα φωτεινότερα χρώματα προέρχονται από πιο δροσερά κλίματα.

#6: Η ονομασία του κρασιού συχνά υποδεικνύει την τοποθεσία ή την ποικιλία των σταφυλιών

10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κρασιά παίρνουν την ονομασία τους από τη γεωγραφική τους προέλευση. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το κρασί Bordeaux που παράγεται στην περιοχή του Μπορντό στη Γαλλία.

Τα μη ευρωπαϊκά κρασιά έχουν σχεδόν πάντα την ονομασία της ποικιλίας των σταφυλιών στην ετικέτα – για παράδειγμα το Cabernet Sauvignon από την Καλιφόρνια.

Τώρα ξέρετε!

#7: Το κόκκινο κρασί βελτιώνει την υγεία

Τα κόκκινα κρασιά είναι γνωστό ότι περιέχουν πολλά ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, όπως η πολυφαινόλη και η ρεσβερατρόλη, που έχουν καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

#8: Έχουμε και μοναχούς να ευχαριστήσουμε για το κρασί μας

10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

Μοναστηριακές οικογένειες, όπως οι Βενεδικτίνοι, διατήρησαν και ανέπτυξαν την τέχνη της οινοποίησης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Χάρη στην έρευνα και τις προσπάθειές τους, έχουμε σήμερα μια τόσο περίπλοκη τεχνολογία οινοποίησης. Μια από τις διασημότερες σαμπάνιες του κόσμου, η Champagnes Dom Pérignon, πήρε το όνομά της από έναν μοναχό. Ο Dom Pierre Pérignon (1638-1715), ο πρώτος υποστηρικτής της βιολογικής οινοποίησης, πειραματίστηκε με νέες μεθόδους, βελτιώνοντας με επιτυχία τη διαδικασία παραγωγής οινοποιήσιμων προϊόντων. Οι πρακτικές και οι τεχνικές του εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

#9: Οι Νο.1 καταναλωτές κόκκινου κρασιού παγκοσμίως είναι οι Κινέζοι

Οι Κινέζοι έσπασαν το ρεκόρ το 2013 με 155 εκατομμυρία κιβώτια κόκκινου κρασιού 9 λίτρων, ξεπερνώντας έτσι τους Γάλλους, των οποίων η κατανάλωση μειώθηκε κατά 18% σε 150 εκατομμύρια κιβώτια. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του κόκκινου κρασιού στην Κίνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το κόκκινο θεωρείται τυχερό χρώμα. Αυτή η συμβολική σημασία, σε συνδυασμό με τις αρετές του για την υγεία, ενθαρρύνει τους Κινέζους να αρπάζουν όλο και συχνότερα ένα μπουκάλι από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

#10: Οι γυναίκες μεθούν πιο γρήγορα με το κρασί

10 εκπληκτικές αλήθειες για το κρασί!

Συνήθως, οι γυναίκες αντέχουν λιγότερο αλκοόλ από τους άνδρες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σωματικό τους βάρος ή το ανάστημά τους. Αν μια γυναίκα και ένας άντρας ίδιου αναστήματος έπιναν την ίδια ποσότητα κρασιού, η γυναίκα θα βρισκόταν με υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα της (BAC). Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άνδρες και το λίπος δεν απορροφά το αλκοόλ.

Πηγή: wiine.me/