Σαρδέλες μπάρμπεκιου με σκόρδο, λεμόνι … και κρασί φυσικά!

Σαρδέλες μπάρμπεκιου με σκόρδο, λεμόνι ... και κρασί φυσικά!

Φρέσκες σαρδέλες στο μπάρμπεκιου, καλοκαιρινή θάλασσα και τα πιο ταιριαστά κρασιά: Καιρός για δύο!

Ο σεφ Alex Head από το Λονδίνο μας προτείνει τις σαρδέλες ως καταπληκτική εναλλακτική λύση αντί για σολωμό. Μια ρομαντική συνταγή για δύο.

Τι θα χρειαστούμε

6 σαρδέλες
4 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Χυμός 1 λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικας
αλάτι
Κόκκους μαύρου πιπεριού (που θα τους σπάσουμε εμείς!)

Καλή παρέα και μπόλικη καλοκαιρινή διάθεση!

Οδηγίες Μαγειρέματος

  • Για να δημιουργήσουμε τη μαρινάδα μας, ανακατεύουμε το σκόρδο, το λάδι, το λεμόνι, το μαϊντανό, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τοποθετούμε τις σαρδέλες σε ένα ρηχό δίσκο και καλύπτουμε με τη μαρινάδα.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Σουβλίζουμε σε μεταλλικό ή ξύλινο σουβλάκι 2-3 ψάρια. Συμβουλή: ενώ τα ψάρια μαρινάρονται, βουτάμε τα ξύλινα σουβλάκια στο νερό για να αποφύγουμε το κάψιμο κατά το ψήσιμο.
  • Μαγειρεύουμε τις σαρδέλες στο μπάρμπεκιου σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά πριν τις γυρίσουμε από την άλλη. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά.
  • Απολαμβάνουμε τα ψαράκια μας με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και γιαούρτι λεμονιού!

Ταιριαστά Κρασιά για να συνδυάσετε!

  • Όξινα λευκά με γεύσεις εσπεριδοειδών
  • Αποφύγετε τα έντονα κόκκινα με πολλές ταννίνες

Λευκά κρασιά

Σαρδέλες μπάρμπεκιου με σκόρδο, λεμόνι ... και κρασί φυσικά!

Ένα Albariño, όπως εκείνα από τον Rías Baixas στη βορειοδυτική Ισπανία, θα ταιριάξει όμορφα με το αλάτι στα ψάρια και το λεμόνι, ενώ είναι αρκετά διαφανές για να αφήσει το φαγητό να λάμψει.

Ένα Picpoul de Pinet από το Languedoc-Roussillon στη νότια Γαλλία έχει επίσης νότες οξύτητας και εσπεριδοειδών και συνδυάζεται καλά με αυτό το πιάτο.

Και τα δύο είναι καλές εναλλακτικές λύσεις αντί του Sauvignon Blanc, που θα ήταν η κλασική επιλογή.

Κόκκινα Κρασιά

Όταν πρόκειται για κόκκινα κρασιά, τα λιπαρά ψάρια σε συνδυασμό με τις ταννίνες αφήνουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Με άλλα λόγια, αφήστε το vintage Bordeaux και το Barossa Shiraz στο κελάρι σας για μια άλλη μέρα.

Δοκιμάστε ελαφρύτερα στυλ με σεμνά επίπεδα οξύτητας. Το Beaujolais ή το Valpolicella DOC θα ήταν καλές επιλογές. Δοκιμάστε ένα παραδοσιακά ελαφρύτερο Beaujolais Cru όπως το Fleurie. Θα προτείναμε επίσης να βάλετε αυτά τα κόκκινα στο ψυγείο για να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε με τις σαρδέλες.

Πηγή: decanter.com