Πώς να ξεκινήσετε τη συλλογή κρασιών: Η Στρατηγική της Επένδυσης

Πώς να ξεκινήσετε τη συλλογή κρασιών: Η Στρατηγική της Επένδυσης

Είστε στο δρόμο για να δημιουργήσετε τη δική σας συλλογή; Εμείς θα σας βοηθήσουμε να συνθέσετε το κελάρι των ονείρων σας.

Καταρχήν, προτού ξεκινήσουμε με την Στρατηγική της Επένδυσης, τα δύο πρώτα θέματα που χρειάζεται να σκεφθείτε είναι ο τρόπος ζωής σας και φυσικά, το κόστος.

Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να εξετάσετε πώς, ρεαλιστικά, θα απολαύσετε καλύτερα τα κρασιά σας. Δεν έχει νόημα να αποθηκεύετε φιάλες κρασιών αξίας 100 ευρώ, εάν στο μέλλον δεν προβλέπονται οι ανάλογες περιστάσεις για να τα σερβίρετε. Τα πολύτιμα κρασιά συχνά εγκαταλείπονται στα κελάρια, καθώς οι συλλέκτες τους περιμένουν εξαιρετικές περιστάσεις που ποτέ δεν φτάνουν. Η κατανόηση των συνηθειών και των προτιμήσεών σας για την κατανάλωση κρασιού θα σας εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και τελικά θα σας ανταμείψει με μια συλλογή που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε εσάς.

Η Στρατηγική της Επένδυσης

Στην επιλογή κρασιών με τη στρατηγική της επένδυσης, πρέπει να εστιάσετε τόσο στην αγορά όσο και στο προσωπικό σας γούστο. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κρασιών που παράγονται σε όλο τον κόσμο αυξάνεται σε αξία. Και για να πωληθούν με επιτυχία, τα κρασιά πρέπει να είναι άψογα αποθηκευμένα, να έχουν ανιχνεύσιμη προέλευση και γενικά να προσφέρονται στις αρχικά ξύλινα κιβώτια τους.

Αυτά τα κρασιά μπορούν να αποτελέσουν μελλοντική επένδυση αν αγοραστούν απευθείας από τους παραγωγούς, από αναγνωρισμένους λιανοπωλητές ή οίκους δημοπρασιών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την κατάσταση και την προέλευση πριν αγοράσετε. Βεβαιωθείτε ότι οι ποικιλίες είναι καλές. Υπολογίστε ότι θα ξοδέψετε 100 έως και 1.000 ευρώ ανά μπουκάλι, ενώ χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να αγοράσετε και ολόκληρα κιβώτια.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά κρασιά με ένα ιστορικό αξίας που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου:

Μπορντό

Το Médoc από τα κτήματα των Cheval-Blanc, Le Pin και Pétrus.

Βουργουνδία

Το Grands crus reds, ιδιαίτερα από τα Domaine de la Romanée-Conti, G. Roumier, Leroy, Ponsot, Ramonet και Henri Jayer

Ιταλία

Τα Super Tuscans, συμπεριλαμβανομένων των Solaia και Sassicaia, το Brunello di Montalcino, συμπεριλαμβανομένων των Biondi-Santi και Soldera και το Πιεμόντε, συμπεριλαμβανομένων των Giacomo Conterno και Falletto di Bruno Giacosa.

Καλιφόρνια

Cabernet Sauvignon, ειδικά τα Harlan, Schrader, Screaming Eagle και Ridge Monte Bello.

Μερικές Πληροφορίες ακόμη

Θεωρητικά, οι μηχανισμοί για τη δημιουργία μιας επενδυτικής συλλογής είναι αρκετά απλοί: Αγοράζετε ένα πολύτιμο κρασί – κατά προτίμηση αμέσως μετά την διάθεσή του στην αγορά, το φυλάσσετε προσεκτικά για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή έως ότου πλησιάσει την ωρίμανση του και στη συνέχεια το πουλάτε σε κάποια δημοπρασία.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το επενδυτικό κελάρι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τους αρχάριους. Λόγω του κόστους τους, τα ποιοτικά κρασιά που ενδείκνυνται για επένδυση ενδέχεται να μην υπάρχουν. Στις δημοπρασίες, η μέση τιμή μιας παρτίδας (οτιδήποτε από ένα έως 24 μπουκάλια) κοστίζει περίπου 2.950 δολάρια και η μέση δαπάνη σε δολάρια ανά πλειοδότη είναι περίπου 20.000 δολάρια.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανοηθεί ο τρόπος που η προέλευση και η κατάσταση ενός κρασιού επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης του. Όταν ένα κρασί αποστέλλεται απευθείας από το οινοποιείο ή τα κελάρια ενός διάσημου συλλέκτη, η τιμή του στο σφυρί μπορεί να υπερβεί τα κανονικά επίπεδα κατά περισσότερο από 100 τοις εκατό.

Αν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να επιτύχετε την απόδοση της επένδυσής σας στο κρασί, ισχύει η παλιά παροιμία “Less is more“. Εάν σκέφτεστε να κάνετε μια επένδυση 10.000 ευρώ, γενικώς προτιμήστε να αγοράσετε δύο κρασιά των 5.000 ευρώ παρά 10 κρασιά των 1.000 ευρώ.

Ένα άλλο μέσο για την εξασφάλιση κορυφαίων κρασιών στις καλύτερες τιμές είναι να εγγραφείτε στους κατάλογους αποστολής των οινοποιείων.

Πηγή: winespectator.com