Πώς να ξεκινήσετε τη συλλογή κρασιών: Η Στρατηγική της Ισορροπίας

Πώς να ξεκινήσετε τη συλλογή κρασιών: Η Στρατηγική της Ισορροπίας

Είστε στο δρόμο για να δημιουργήσετε τη δική σας συλλογή; Εμείς θα σας βοηθήσουμε να συνθέσετε το κελάρι των ονείρων σας.

Καταρχήν, προτού ξεκινήσουμε με την Στρατηγική της Ισορροπίας, τα δύο πρώτα θέματα που χρειάζεται να σκεφθείτε είναι ο τρόπος ζωής σας και φυσικά, το κόστος.

Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να εξετάσετε πώς, ρεαλιστικά, θα απολαύσετε καλύτερα τα κρασιά σας. Δεν έχει νόημα να αποθηκεύετε φιάλες κρασιών αξίας 100 ευρώ, εάν στο μέλλον δεν προβλέπονται οι ανάλογες περιστάσεις για να τα σερβίρετε. Τα πολύτιμα κρασιά συχνά εγκαταλείπονται στα κελάρια, καθώς οι συλλέκτες τους περιμένουν εξαιρετικές περιστάσεις που ποτέ δεν φτάνουν. Η κατανόηση των συνηθειών και των προτιμήσεών σας για την κατανάλωση κρασιού θα σας εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και τελικά θα σας ανταμείψει με μια συλλογή που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε εσάς.

Η Στρατηγική της Ισορροπίας

Ένα ισορροπημένο κελάρι περιέχει κρασιά που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιλαμβάνει λευκά και κόκκινα, νεαρά και ώριμα, καθημερινά αλλά και κρασιά με κύρος. Αυτά τα κρασιά μπορούν να αγοραστούν από λιανοπωλητές ή απευθείας από τα οινοποιεία.

Μια επένδυση ύψους 10.000 ευρώ περίπου για μια συλλογή 16 κιβωτίων (192 φιάλες) μπορεί να διατεθεί ως εξής:

Λευκά

4 κιβώτια / 1.500 ευρώ
Ένα μείγμα ελαφριών (Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Albariño) και εντονότερων (Chardonnay, Rhône) λευκών κρασιών. Αγοράστε επίσης πρόσφατες ποικιλίες, κάποιες από τις οποίες (το λευκό Βουργουνδίας, το γερμανικό Riesling) θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Νεαρά Καθημερινά Κόκκινα Κρασιά

5 κιβώτια | 2.500 ευρώ
Αγοράστε κρασιά που καταναλώνονται γενικά σε νεαρή ηλικία (ισπανικά Garnacha, Côtes du Rhône, Beaujolais), και συμπεριλάβετε μερικά που μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου (Chianti Classico, Πορτογαλικά κόκκινα, Oregon Pinot Noir).

Ώριμα κόκκινα

3 κιβώτια | 2.000 ευρώ
Πολλά κόκκινα καταναλώνονται καλύτερα από έξι έως δέκα χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής τους. Οι παλαιότερες ποικιλίες του Μπορντό, του Barolo και του Rioja είναι γενικά διαθέσιμες στο λιανικό εμπόριο.

Κρασιά με κύρος

4 κιβώτια | 4.000 ευρώ

Επιλέξτε νεαρά αλλά και ώριμα κρασιά που έχουν νόημα για εσάς με βάση την προσωπική σας προτίμηση και εμπειρία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το Grand Cru Βουργουνδίας, το Brunello di Montalcino Riserva,  το λατρεμένο Cabernet Sauvignon ή την πολυτελή σαμπάνια.

Μερικές πληροφορίες ακόμα

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ένα κελάρι γεμάτο με φιάλες αλλά λίγο κρασί για να πιείτε, είτε επειδή τα προσφάτως αποκτηθέντα κρασιά σας απαιτούν περισσότερο χρόνο ωρίμανσης ή επειδή οι ετικέτες σας δεν είναι κατάλληλες για τις καθημερινές περιστάσεις.

Κανένας συλλέκτης κρασιού, ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος είναι, δε θέλει να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Ειδικά για τους αρχάριους που ελπίζουν να χτίσουν μια σοβαρή συλλογή με επενδυτικές ευκαιρίες αργότερα, η Στρατηγική της Ισορροπίας είναι ο καλύτερος τρόπος.

Οι περισσότεροι συλλέκτες θέλουν να δημιουργήσουν μια συλλογή που να περιέχει κρασιά με διαφορετικές τιμές και διάρκεια ζωής, τα οποία καλύπτουν τις περισσότερες περιοχές, στυλ και ποικιλίες. Ο στόχος εδώ είναι να συγκεντρωθούν τα δομικά στοιχεία μίας διαρκούς συλλογής, έτσι ώστε ένα ομοιόμορφο μίγμα κρασιών να είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Ένας καλός κανόνας είναι να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε τη συλλογή σας με 16 κιβώτια (περίπου 200 μπουκάλια). Εάν η ιδέα του να αγοράσετε αυτή την ποσότητα κρασιού σας ακούγεται τρομακτική, μειώστε τα κιβώτια σε 6 (72 μπουκάλια).

Προγραμματίστε την κατανάλωση της ποσότητας εκκίνησης σε μια περίοδο έξι έως δώδεκα μηνών, ανάλογα με το μέγεθος της αρχικής αγοράς σας και τις συνήθειες σας, και κάντε τις επόμενες αγορές με βάση τα ευρήματά και την εμπειρία σας. Μόλις αισθανθείτε άνεση, το μόνο όριο θα είναι ο προϋπολογισμός σας.

Πηγή: winespectator.com