10 συμβουλές για εσάς που πάτε σε μια εκδήλωση δοκιμής κρασιού!

10 συμβουλές για εσάς που πάτε σε μια εκδήλωση δοκιμής κρασιού!

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε 10 συμβουλές για να απολαύσετε στο έπακρο μια εκδήλωση δοκιμής κρασιού.

#1: Ντυθείτε κατάλληλα για την εκδήλωση

Προτιμήστε τα σκούρα χρώματα (για να αποφύγετε να φαίνονται τυχόν λεκέδες), αποφύγετε τα φαρδιά μανίκια (ώστε να μην λερωθείτε) και εξετάστε το χώρο για να ντυθείτε κατάλληλα. Οι γυναίκες ίσως χρειάζεται να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φορέσουν ίσια παππούτσια ή χαμηλά τακούνια για περισσότερη άνεση. Εάν έχετε μακριά μαλλιά, δέστε τα προς τα πίσω σε κότσο ώστε να μπορείτε να φτύνετε εύκολα. Αν πρόκειται να μεταφέρετε οτιδήποτε (βιβλία δοκιμής κρασιού, σημειωματάριο, smartphone ή tablet), φέρτε μαζί μια τσάντα για να τα αποθηκεύσετε ή βάλτε τα στην τσέπη σας. Στην εκδήλωση θα τριγυρίζετε με ένα ποτήρι κρασί που σημαίνει ότι θα έχετε μόνο ένα χέρι ελεύθερο για να κρατήσετε ένα πιάτο με φαγητό, να χαιρετήσετε τους οινοπαραγωγούς και να κρατήσετε σημειώσεις.

#2: Μη βάλετε άρωμα

Η μυρωδιά είναι ένα τεράστιο κομμάτι της γευσιγνωσίας. Είναι αδύνατο να εκτιμήσετε όλα τα αρώματα ενός Riesling ή ενός Cabernet όταν ο αέρας είναι πνιγμένος με αρώματα, κολόνιες ή καπνό.

#3: Να έχετε σχέδιο

Στις περισσότερες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, θα υπάρχουν περισσότερα κρασιά από αυτά που μπορείτε να δοκιμάσετε σε λίγες μόνο ώρες. Εάν μπορείτε να πάρετε μια λίστα με τους παραγωγούς και τα είδη κρασιών πριν πάτε στην εκδήλωση, ετοιμάστε ένα σχέδιο δοκιμής. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα εξαντλήσετε τον ουρανίσκο σας.

Ένα βασικό σχέδιο περιλαμβάνει περιήγηση ξεκινώντας από τα ελαφρά κρασιά και πηγαίνοντας προς τα εντονότερα: Ξεκινήστε με τους αφρώδεις οίνους, στη συνέχεια μετακινηθείτε στα λευκά και για το τέλος αφήστε τα πλούσια και έντονα λευκά και κόκκινα κρασιά. Ειδάλλως, μπορείτε να κάνετε μια πιο εστιασμένη περιήγηση: Μια έρευνα για τα κρασιά της Ιταλίας; Μια συγκριτική δοκιμή μιας μόνο ποικιλίας όπως το Pinot Noir από διαφορετικούς παραγωγούς; Όλα εξαρτώνται από εσάς.

#4: Να φάτε κάτι

Η δοκιμή κρασιών (και ίσως και η κατανάλωση κάποιων από αυτών) με άδειο στομάχι είναι μια συνταγή για να μεθύσετε γρήγορα και να μην μπορέσετε να απολαύσετε το υπόλοιπο της εκδήλωσης. Θυμηθείτε να φάτε εκ των προτέρων, και αν υπάρχει φαγητό που προσφέρεται στην εκδήλωση, κάντε ένα διάλειμμα για να φάτε κι εκεί. Το νερό ανάμεσα στις δοκιμές κρασιών θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

#5: Θυμηθείτε να φτύνετε (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές!)

Ναι, θα δοκιμάσετε ωραία κρασιά, και ναι, σε κανέναν δεν αρέσει να «σπαταλάει» το κρασί, αλλά για να αποκτήσετε μια συνολική εμπειρία της εκδήλωσης, χρειάζεται να φτύνετε, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Γι ‘αυτό υπάρχουν οι κάδοι σε κάθε τραπέζι.

#6: Κρατήστε σημειώσεις

Μπορεί να νομίζετε ότι θα θυμάστε το όνομα αυτού του φανταστικού κόκκινου από την Ιταλία, αλλά μετά από μερικές ντουζίνες κρασιά θα προσπαθείτε να θυμηθείτε αν προτιμάτε το Chianti Classico ή το Brunello που δοκιμάσατε στον διπλανό πάγκο. Εάν η συμμετοχή σας σε μια εκδήλωση δοκιμής κρασιού είναι ταξίδι αναζήτησης για να βρείτε τι θέλετε να αγοράσετε, θυμηθείτε να φέρετε ένα σημειωματάριο, ώστε να κρατήσετε σημειώσεις ή χρησιμοποιείστε τη φωτογραφική μηχανή του κινητού σας για να φωτογραφήσετε τα κρασιά που σας άρεσαν.

#7: Σκεφθείτε τα δόντια σας από πριν

Μια δυσάρεστη πτυχή μιας εκδήλωσης γευσιγνωσίας είναι ότι το κόκκινο κρασί λεκιάζει τα δόντια. Αν δεν θέλετε να φύγετε από την εκδήλωση με ένα “πορφυρό χαμόγελο”, σκεφθείτε από πριν πώς θα το διαχειριστείτε. Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την δοκιμή μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Η καλύτερη λύση είναι να θυμάστε να πίνετε νερό ενδιάμεσα και ίσως να μασήσετε μια τσίχλα όταν τελειώσετε.

#8: Μιλήστε με τους οινοπαραγωγούς

Η εκδήλωση γευσιγνωσίας μπορεί να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική όταν μάθετε την ιστορία πίσω από κάθε μπουκάλι. Σε αυτό το σημείο, οι οινοποιοί και οι ιδιοκτήτες οινοποιείων έρχονται στο προσκήνιο. Πάρτε το χρόνο σας και μιλήστε μαζί τους. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τα στυλ, τα σταφύλια, τα κρασιά ή τις περιοχές, οι παραγωγοί είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών. Αν είστε ευγενικοί και ενθουσιώδεις, θα θέλουν ακόμη περισσότερο να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.

#9: Ωστόσο, μην είστε υπερβολικοί

Εάν υπάρχουν αρκετοί συμμετέχοντες στην εκδήλωση που θέλουν κι εκείνοι να πάρουν μια γεύση, μην μονοπωλείτε το τραπέζι. Πάρτε το ποτήρι σας και μετακινηθείτε ώστε να δώσετε και στους άλλους την ευκαιρία.

#10: Διασκεδάστε!

Μερικοί άνθρωποι παίρνουν τη δοκιμή κρασιών πολύ σοβαρά και είναι νευρικοί. Θυμηθείτε, λοιπόν, να χαμογελάτε και να διασκεδάζετε. Δοκιμάζετε το κρασί, δεν παρακολουθείτε σεμινάριο.

Πηγή: winespectator.com