10 κανόνες για τα ζευγαρώματα κρασιού με φαγητό!

10 κανόνες για τα ζευγαρώματα κρασιού με φαγητό!

10 απλές συμβουλές για να συνδυάζετε επιτυχημένα κρασί και φαγητό.

#1: Τα ωραία με τα ωραία

Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά είναι η πρώτη σημαντική αρχή στον συνδυασμό φαγητού με κρασί: Τα ωραία με τα ωραία, τα μέτρια με τα μέτρια. Ένα ζεστό σάντουιτς γαλοπούλας δεν χρειάζεται ένα ακριβό Merlot για να το συνοδεύσει. Από την άλλη πλευρά, μια ακριβή μπριζόλα μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να ανοίξετε αυτό το Napa Valley Cabernet Sauvignon που φυλούσατε.

#2: Τα ελαφριά με τα ελαφριά, τα έντονα με τα έντονα

Ταιριάξτε τα ελαφριά με τα ελαφριά και τα έντονα με τα έντονα. Ένα ντελικάτο κρασί όπως το κόκκινο Βουργουνδίας θα καταλήξει να μοιάζει με νερό, αν το σερβίρετε με ένα εντυπωσιακά τολμηρό πιάτο με κάρυ. Πιάτα με τολμηρές, πικάντικες και ζεστές γεύσεις βρίσκουν το ταίρι τους σε έντονα, πικάντικα, με πλούσια γεύση κρασιά.

#3: Θέλετε να αντικατοπτρίσετε ή να αντιπαραβάλλετε;

Θέλετε να αντικατοπτρίσετε μια δεδομένη γεύση ή να δημιουργήσετε μια αντίθεση; Το Chardonnay με αστακό σε σάλτσα κρέμας θα ήταν ένα παράδειγμα καθρεφτίσματος. Τόσο ο αστακός όσο και το Chardonnay έχουν πλούσια και κρεμώδη γεύση. Εάν πάτε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση μπορείτε να δημιουργήσετε αντιθέσεις. Ο αστακός σε σάλτσα κρέμας θα ήταν επίσης συναρπαστικός με την σαμπάνια, η οποία είναι κομψή και τραγανή στη γεύση εξαιτίας των φυσαλίδων.

#4: Επιλέξτε ένα “ευέλικτο” κρασί

Σκεφθείτε την ευελιξία του κρασιού. Αν και το Chardonnay είναι πολύ δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι ένα από τα λιγότερο ευέλικτα λευκά κρασιά όταν πρόκειται να συνδυαστεί με φαγητό.

Για μέγιστη ευελιξία, πηγαίνετε σε ένα Sauvignon Blanc ή ένα ξηρό Riesling. Τα κρασιά με υψηλή οξύτητα σας κάνουν να θέλετε να τσιμπήσετε μια μπουκιά φαγητό, ενώ μετά από μια μπουκιά, θα θέλετε ξανά μια γουλιά κρασί. Το τέλειο τραπέζι.

Τα πιο ευέλικτα κόκκινα κρασιά είτε έχουν καλή οξύτητα, όπως το Chianti, το κόκκινο κρασί Βουργουνδίας και το Pinot Noir από την Καλιφόρνια ή το Όρεγκον, είτε είναι φρουτώδη και πηγαίνουν με πολλά πιάτα.

#5: Φρουτώδη κρασιά με φρουτώδη πιάτα

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα φρουτώδη πιάτα όπως το χοιρινό με σοταρισμένα μήλα, το ψητό κοτόπουλο με βερύκοκα, η πάπια με σύκα κ.α. συχνά ταιριάζουν όμορφα με φρουτώδη κρασιά.

#6: Αλάτι VS οξύτητα

Το αλάτι στα φαγητά δημιουργεί μεγάλη αντίθεση με την οξύτητα στο κρασί. Σκεφθείτε τον καπνιστό σολομό με την σαμπάνια ή το τυρί Parmigiano-Reggiano με το Chianti. Τα ασιατικά πιάτα που περιέχουν σάλτσα σόγιας συχνά ζευγαρώνουν καλά με κρασιά υψηλής οξύτητας, όπως το riesling.

#7: Αλάτι VS γλυκύτητα

Το αλάτι στο φαγητό δημιουργεί, επίσης, μια εκπληκτικά νόστιμη αντίθεση με τη γλυκύτητα στο κρασί.

#8: Λιπαρά τρόφιμα με έντονα κρασιά

Ένα φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κάτι με πολλά ζωικά λίπη, βούτυρο ή κρέμα συνήθως θέλει ένα εξίσου πλούσιο, έντονο και συμπυκνωμένο κρασί. Εδώ είναι που ένα καλά ισορροπημένο κόκκινο κρασί με ταννίνη, όπως ένα καλής ποιότητας Cabernet Sauvignon ή ένα Merlot, μπορεί να κάνει θαύματα. Η πυκνή δομή του κρασιού αντέχει στην έντονη γεύση του κρέατος. Ταυτόχρονα, ο πλούτος και το λίπος του κρέατος χρησιμεύουν για να μαλακώσουν τον αντίκτυπο της ταννίνης του κρασιού.

#9: Υπάρχει και το ουμάμι

Το ουμάμι είναι η πέμπτη γεύση, η οποία είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της νοστιμιάς στα φαγητά. Οι σεφ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τρόφιμα υψηλά σε ουμάμι, όπως το τυρί Parmigiano-Reggiano, η σάλτσα σόγιας, τα άγρια ​​μανιτάρια και τα περισσότερα κόκκινα κρέατα, ώστε να φτιάξουν ένα πιάτο και ενδεχομένως να το συνδυάσουν εντυπωσιακά με κρασί.

#10: Προσοχή στο συνδυασμό γλυκού με γλυκό

Όταν πρόκειται για επιδόρπια σκεφθείτε προσεκτικά το επίπεδο γλυκύτητας. Τα επιδόρπια που είναι πιο γλυκά, από ότι το κρασί που τα συνοδεύει, αναιρούν τη γεύση του. Η γαμήλια τούρτα, για παράδειγμα, μπορεί να καταστρέψει σχεδόν οποιοδήποτε κρασί, αν και ευτυχώς, κανείς δεν το προσέχει.

Πηγή: decanter.com