Η θέση της γυναίκας στη βιομηχανία του κρασιού: Μία επιτυχημένη οινοποιός αποκαλύπτει

Η θέση της γυναίκας στη βιομηχανία του κρασιού: Μία επιτυχημένη οινοποιός αποκαλύπτει

Οι γυναίκες αυτής της χιλιετίας κυριαρχούν στη σκηνή όταν πρόκειται για την κατανάλωση κρασιού, ωστόσο η παγκόσμια βιομηχανία για το κρασί εξακολουθεί – σε μεγάλο βαθμό – να διευθύνεται από άνδρες. Για παράδειγμα, από τους 149 επαγγελματίες που έχουν κερδίσει τον τίτλο του Master Sommelier οι 125 είναι άνδρες και μόνο οι 24 είναι γυναίκες. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2015 έδειξε ότι μόνο το 10% των οινοποιών της Καλιφόρνιας, όπου και παράγεται το 90% περίπου του κρασιού των ΗΠΑ, ήταν γυναίκες.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν θέσεις επιροής στον κλάδο του κρασιού και τα ονόματά τους γίνονται γνωστά σε όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στις ισπανικές περιοχές Ribera del Duero και Rueda, μια γυναίκα οινοπαραγωγός ευδοκιμεί, παράγει φανταστικά κρασιά και εξασφαλίζει την επάξια εκπροσώπηση των γυναικών στα κρασιά της Ισπανίας. Σε αυτό το άρθρο, μας μιλά για τα αγαπημένα της κρασιά, τη βιομηχανία του κρασιού και το κατά πόσο αυτή η βιομηχανία παραμένει κλαμπ άνδρων.

Marivi Pariente, Bodegas Jose Pariente

 

 

 

 

 

 

 

Η Marivi είναι η CEO του Bodegas José Pariente. Είναι πτυχιούχος Οινολογίας και  Αμπελοκαλλιέργειας και εργάστηκε για μια δεκαετία στο Κέντρο Οινοποιίας Rueda πριν ανοίξει το οινοποιείο José Pariente, το οποίο πήρε το όνομα του τελευταίου συζύγου της, ενός καλλιεργητή σταφυλιών. Μαζί με την κόρη της Martina Pariente, διευθύνει και εποπτεύει όλη την εργασία που γίνεται τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο, καθορίζοντας νέες μεθόδους παραγωγής, αλλαγές, καινοτομίες, μείγματα κλπ.

Τι πρέπει να κάνει μια νεαρή γυναίκα που ενδιαφέρεται για την παραγωγή κρασιού, ώστε να εμπλακεί ενεργά στη βιομηχανία;

Εάν θέλεις να γίνεις οινοποιός, θα πρέπει να μελετήσεις οινολογία, και ειδικότερα τον τομέα της οινοποίησης. Θα χρειαστεί πολλή μελέτη, μετά την οποία η υποψήφια υποβάλλει μια αίτηση για πρακτική άσκηση στα οινοποιεία, ώστε να συμμετάσχει στη διαδικασία παραγωγής κρασιού. Θα ήθελα επίσης να προτείνω τη δοκιμή διαφορετικών κρασιών, ώστε να εκπαιδευτεί ο ουρανίσκος σας. Όλα βασίζονται στην πρακτική εξάσκηση. Ωστόσο, υπάρχει το πάθος και το ένστικτό σας που θα σας οδηγήσουν στο να φτιάξετε το δικό σας κρασί κάποια μέρα.

Αντιμετώπισες ποτέ κάποιου είδους πρόβλημα λόγω φύλου;

Ευτυχώς, δεν έχω δει ποτέ αντιμετωπίσει κάποιου είδους διάκριση στον τομέα μου. Λαμβάνω πάντα μεγάλη υποστήριξη από τους άνδρες και τις γυναίκες συναδέλφους μου. Δεν πρέπει να έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να φτιάχνεις υπέροχα κρασιά για τα οποία είσαι παθιασμένος.

Ποιο είναι ένα υποτιμημένο κρασί που νομίζεις ότι οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν περισσότερο;

Γενικά, τα ώριμα λευκά κρασιά, ειδικά όσα προέρχονται από τα ισπανικά σταφύλια Verdejo. Προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία που δένει καλά με τις διάφορες τεχνικές οινοποίησης (δρύινα βαρέλια, δεξαμενές κλπ.) και μπορούν να ωριμάσουν για πολλά χρόνια.

Εξακολουθεί η βιομηχανία κρασιού να είναι μια λέσχη ανδρών;

Οχι, καθόλου. Στο οινοποιείο μας, οι μισοί εργαζόμενοι είναι γυναίκες και το τμήμα διοικείται από γυναίκες. Η Victoria Pariente είναι η ιδρύτρια, η ιδιοκτήτρια και η οινοποιός μας. Σήμερα στην Ισπανία υπάρχουν πολλές γυναίκες οινοπαραγωγοί, sommeliers, σεφ και σεβαστοί δημοσιογράφοι για το κρασί.

Πηγή: elle.com