Κρασί Kosher: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε!

Κρασί Kosher: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε!

Το κρασί Kosher είναι το κρασί που παράγεται σύμφωνα με τους εβραϊκούς νόμους για τη διατροφή (kashrut), έχει πιστοποιηθεί από Ραββίνο και έχει λάβει Εχχσέρ (σφραγίδα ελέγχου).

Η παραγωγή του οίνου Kosher

Μόνο πιστοί ορθόδοξοι Εβραίοι μπορούν να διαχειριστούν το κρασί kosher κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του, εκτελώντας τις διάφορες εργασίες, όπως για παράδειγμα τη συγκέντρωση και τη λήψη δειγμάτων από τα βαρέλια.

Κοινοί παράγοντες διαύγασης, όπως η καζεΐνη και το λινάρι, απαγορεύονται στην παραγωγή κρασιού kosher, ενώ επιτρέπεται το ασπράδι αυγού.

Υπάρχουν πολλά οινοποιεία που παράγουν κρασί σύμφωνα με τους εβραϊκούς διατροφικούς νόμους. Ως επί το πλείστον, η διαδικασία της οινοποίησης είναι η ίδια, ενώ κατά κύριο λόγο διασφαλίζεται ότι δεν έχουν προστεθεί συστατικά που απαγορεύονται, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαδικασία διαύγασης.

Οι δύο μεγάλες διαφορές είναι η εποπτεία που γίνεται υποχρεωτικά από Ραββίνο και ότι μόνο Ορθόδοξοι Εβραίοι μπορούν να διαχειριστούν το κρασί – από τη ζύμωση μέχρι την εμφιάλωση του.

Στις μέρες μας, το μεγαλύτερο μέρος της οινοποίησης είναι αυτοματοποιημένο, ειδικά όταν πρόκειται για κρασιά μεγάλης παραγωγής, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την παρατήρηση της.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του, εάν ένα οινοποιείο ακολουθεί τους νόμους kosher, οι οινοπαραγωγοί που δεν είναι Ορθόδοξοι Εβραίοι δεν μπορούν να λαμβάνουν δείγματα από τα βαρέλια χωρίς τη βοήθεια θρησκευόμενων εργαζομένων. Επιπλέον, τα περισσότερα κελάρια kosher κρατούνται κλειδωμένα για να εξασφαλίσουν την καθαρότητά τους.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, τα κρασιά kosher που χαρακτηρίζονται ως kosher mevushal περνούν ένα επιπλέον βήμα ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι “τελετουργικά καθαρά”. Είτε τα σταφύλια θερμαίνονται αμέσως μόλις συλλεχθούν και αμέσως μετά ψύχονται με μια διαδικασία που ονομάζεται flash-détente, ή τα κρασιά παστεριώνονται στους 85 ° C περίπου. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι, ακόμη και αν τα διαχειριστούν μη Ορθόδοξοι Εβραίοι, η καθαρότητά τους δεν θα επηρεαστεί.