Ποια είναι τα μυστικά της ξεχωριστής γεύσης των Κρητικών κρασιών;

Ποια είναι τα μυστικά της ξεχωριστής γεύσης των Κρητικών κρασιών;

Τα υπέροχα, ντόπια σταφύλια που καλλιεργούνται στο νησί της Κρήτης είναι ο λόγος της ξεχωριστής γεύσης των κρητικών κρασιών. Έντεκα ποικιλίες λευκών και κόκκινων σταφυλιών καλλιεργούνται στο ελληνικό νησί, σε περιοχές που βρίσκονται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και πάνω από 3.000 πόδια ψηλά.

Τα Λευκά Κρασιά της Κρήτης

Δάφνη

Μια πλούσια, σπάνια ποικιλία με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα, η Δάφνη προσφέρει γεύσεις από λεμόνι, φύλλα δάφνης, τσάι, δεντρολίβανο και λεβέντα.

Malvasia di Candia

Ο κλώνος της αρωματικής Μαλβάζια, Malvasia di Candia, αναδύει αρώματα γιασεμιού, αχλαδιού και ροδάκινου και προσφέρει γεύσεις μήλου, αχλαδιού και μπαχαρικών. Είναι εξαιρετικός και σε γλυκά και ξηρά κρασιά.

Muscat of Spina

Ο κλώνος του Muscat ξεκινά με αρώματα πορτοκαλιού και γιασεμιού που ακολουθούνται με γεύσεις από λάιμ, χαμομήλι και λεμόνι.

Plyto

Η ποικιλία Πλυτό, η οποία πρόσφατα κινδύνευσε με εξαφάνιση, χαρακτηρίζεται από αναζωογονητική οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών και γεύσεις από πεπόνι, ανανά και αχλάδι.

Thrapsathiri

Ένα ζωντανό, μεσαίου όγκου κρασί, το Θραψαθήρι είναι γνωστό για τις γεύσεις του από πεπόνι, ροδάκινο, φλούδα λεμονιού, μήλο και αχλάδι.

Vidiano

Το Vidiano είναι μια διαδεδομένη λευκή ποικιλία που προσφέρει ένα πλούσιο φάσμα γεύσεων βερίκοκου, λάιμ και αχλαδιού που ταιριάζει υπέροχα με τα αρώματα χαμομηλιού και γιασεμιού. Ένα κρασί ζωηρό και με φινέτσα.

Vilana

Γεύσεις από τροπικά φρούτα, θυμάρι, λεμόνι και πορτοκάλι κυριαρχούν σε αυτό το μεσαίου όγκου λευκό κρασί.

Τα Κόκκινα Κρασιά της Κρήτης

Kotsifali

Γεμάτο αρώματα δαμάσκηνου και βύσσινου, το σαρκώδες Κοτσιφάλι συγκρίνεται μερικές φορές με το Merlot. Ένα επιδέξιο μείγμα σταφυλιών με μέτρια οξύτητα και γεύσεις βατόμουρου, δαμάσκηνου και κερασιού.

Liatiko

Ευπροσάρμοστη και εξαιρετική σε γλυκά και ξηρά κρασιά, η ποικιλία Λίατικο είναι γνωστή για τα αρώματα της από δέρμα και σύκο και τις γεύσεις φράουλας, βατόμουρου και δαμάσκηνου.

Mandilari

Γήινη και με ντόπιο χαρακτήρα, η Μανδηλαριά είναι ένα πλήρες κόκκινο κρασί με υψηλή οξύτητα που προσφέρει γεύσεις από δαμάσκηνο, γλυκάνισο και σύκο.

Romeiko

Μεσογειακή και γεμάτη γεύσεις και αρώματα από βατόμουρο, άγριο κεράσι και γαρύφαλλο, η ποικιλία Ρωμαίικο είναι δημοφιλής στο παραδοσιακό κρασί του νησιού, Μαρουβάς.

Πηγή: winemag.com