Τάρτα Βατόμουρου και Moscato d’Asti!

Τάρτα Βατόμουρου και Moscato d'Asti!

Συνταγή για απολαυστική τάρτα βατόμουρο με κρούστα από φιστίκι και Moscato d’Asti! Ποιος θέλει κάτι διαφορετικό για επιδόρπιο;

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες

Μερίδες: 8-10

Υλικά για τη Ζύμη

  • 2 ράβδοι βούτυρο χωρίς αλάτι, μαλακό
  • 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • Μια σταλιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 1 1/3 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλυτζάνι φιστίκια χωρίς αλάτι, αλεσμένα

Υλικά για τη γέμιση και το topping

  • 2 φλυτζάνια γάλα πλήρες
  • 1 λοβό βανίλιας, κομμένο και με ξυσμένους σπόρους
  • Μια σταλιά αλάτι
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 φλυτζάνι άνθος αραβοσίτου
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο χωρίς αλάτι, μαλακό
  • 700 γρ. βατόμουρα
  • Ψιλοκομμένα ψημένα φιστίκια για γαρνιτούρα

Οδηγίες Μαγειρέματος

Βήμα Πρώτο

Σε ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να κρεμώσουν. Προσθέτουμε τη βανίλια και τον κρόκο αυγού και χτυπάμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα φιστίκια και χτυπάμε λίγο μέχρι να ενσωματωθούν. Ζυμώνουμε σε ένα φύλλο ή ένα πλαστικό περιτύλιγμα. Απλώνουμε τη ζύμη σε δίσκο, την τυλίγουμε με το πλαστικό και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεωθεί, για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα Δεύτερο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350 °. Αφαιρούμε τη ζύμη από το πλαστικό περιτύλιγμα και τη βάζουμε σε ένα ταψί για τάρτες με αφαιρούμενη βάση. Αφαιρούμε ό,τι προεξέχει και να διορθώνουμε τυχόν κενά. Ψύχουμε τη ζύμη μέχρι να σταθεροποιηθεί, για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα Τρίτο

Καλύπτουμε τη ζύμη της τάρτας με χαρτί λαδόκολλας και γεμίζουμε με βάρη για πίτες ή αποξηραμένα φασόλια. Ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βάρη και ψήνουμε για 15 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσει και να μαγειρευτεί η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Βήμα Τέταρτο

Σε μια μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα με το βολβό βανίλιας, τους σπόρους και το αλάτι και τα βράζουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το άνθος αραβοσίτου και τα αυγά. Ρίχνουμε σταδιακά 1/2 φλιτζάνι από το ζεστό γάλα και χτυπάμε παράλληλα. Μετά βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, συνεχίζοντας να χτυπάμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει πυκνό, για περίπου 4 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο. Στραγγίζουμε την κρέμα μας σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με πλαστικό περιτύλιγμα απευθείας επάνω στην επιφάνεια και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Βήμα Πέμπτο

Απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στην τάρτα και τοποθετούμε τα βατόμουρα στην κορυφή. Γαρνίρουμε με τα φιστίκια. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε.

Για τους λάτρεις του προγραμματισμού

Η κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να ψυχθεί για 3 ημέρες. Το κέλυφος της τάρτας μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ημέρες.

Συνδυάστε με υπέροχο, γλυκό Moscato d’Asti.