Τον Φεβρουάριο, το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο του Μονάχου (Umweltinstitut München) δημοσίευσε τα συγκλονιστικά αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών σε 14 από τις πιο δημοφιλείς μπύρες στη Γερμανία. Το πιθανά καρκινογόνο και ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο – η γλυφοσάτη – βρέθηκε και στις 14 μπύρες.
Αποτελέσματα Δοκιμών Γλυφοσάτης
Hasseröder Pils – 29,74 μg/l
Jever Pils – 23,04 μg/l
Warsteiner Pils – 20,73 μg/l
Radeberger Pilsner – 12,01 μg/l
Veltins Pilsener – 5,78 μg/l
Oettinger Pils – 3,86 μg/l
König Pilsener – 3,35 μg/l
Krombacher Pils – 2,99 μg/l
Erdinger Weißbier – 2,92 μg/l
Paulaner Weißbier – 0,66 μg/l
Bitburger Pils – 0,55 μg/l
Beck’s Pils – 0,50 μg/l
Franziskaner Weißbier – 0,49 μg/l
Augustiner Helles – 0,46 μg/l
Η γλυφοσάτη, βασικό συστατικό του μεγαλύτερου σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνου στον κόσμο Roundup που παράγει ο αγροχημικός κολοσσός Μonsanto, είναι σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιθανότατα καρικινογενής.
Η Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη μελέτη του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Μονάχου “μη αξιόπιστη” αλλά παραδέχτηκε ότι δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί η χαμηλή περιεκτικότητα γλυφοσάτης, επειδή “το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο βρίσκεται σχεδόν παντού στη γεωργία λόγω των δεκαετιών χρήσης του”.
Ο Διευθυντής της Sustainable Pulse, Henry Rowlands που δημοσίευσε την είδηση δήλωσε:
“Η επιστημονική έρευνα πρότεινε ότι όσο υψηλότερη είναι η δόση μιας χημικής ουσίας τόσο πιο επικίνδυνη είναι, ωστόσο, η σύγχρονη ανεξάρτητη επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι πολλές τοξικές χημικές ουσίες -οι λεγόμενοι ενδοκρινικοί διαταράκτες- επηρεάζουν πολύ ή περισσότερο την υγεία μας σε χαμηλές δόσεις.”
“Μια μελέτη από το Μάρτιο του 2015 διαπίστωσε ότι το κόστος για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω τέτοιων χημικών ουσιών είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο! Η μελέτη ανέφερε ότι το χαμηλότερο IQ, η παχυσαρκία των ενηλίκων και το 5% ή περισσότερο των περιπτώσεων αυτισμού συνδέονται με την έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες. Η γλυφοσάτη είναι πιθανό να είναι μία από αυτές τις χημικές ουσίες σύμφωνα με την επιστήμη.”
Πηγή: https://sustainablepulse.com/