Κρασί: Τα 8 οφέλη του για την υγεία!

Κρασί: Τα 8 οφέλη του για την υγεία!

Κάθε χρόνο, στα ιατρικά περιοδικά, βρίσκουμε μια σειρά από τίτλους σχετικά με το πόσο καλό κάνει το κρασί. Εμείς, λοιπόν, τους μαζέψαμε όλους και σας παρουσιάζουμε τη συλλογή με τα 8 οφέλη του κρασιού για την υγεία.

#1: Μακροζωία

Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί έχουν 34% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με όσους πίνουν μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Πηγή: Φινλανδική μελέτη με 2.468 άντρες συμμετέχοντες, η οποία διεξήχθη σε διάστημα 29 ετών. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology το 2007.

#2: Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί με μέτρο και πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση είναι 30% λιγότερο πιθανό να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Πηγή: Μια μελέτη, διάρκειας 16 ετών, η οποία διεξήχθη στο Χάρβαρντ με 11.711 άνδρες συμμετέχοντες. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine το 2007.

#3: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η απόδειξη: Οι τανίνες στο κόκκινο κρασί περιέχουν προκυανιδίνες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Το κρασί που παράγεται στη Σαρδηνία και τη νοτιοδυτική Γαλλία έχει περισσότερες προκυανιδίνες από άλλα κρασιά. Πηγή: Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο. Δημοσιεύτηκε στο Nature το 2006.

#4: Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί με μέτρο έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Πηγή: Έρευνα σε 369.862 άτομα που μελετήθηκαν κατά μέσο όρο 12 έτη το καθένα, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ. Δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care το 2005.

#5: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η απόδειξη: Η πιθανότητα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά περίπου 50% στους ανθρώπους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Πηγή: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια με 3.176 άτομα σε διάστημα οκτώ ετών. Δημοσιεύθηκε στο Stroke το 2006.

#6: Μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη

Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί με μέτρο έχουν κατά 32% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν καταρράκτη. Επίσης, όσοι καταναλώνουν κρασί έχουν κατά 43% μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν καταρράκτη σε σχέση με όσους καταναλώνουν κυρίως μπύρα. Πηγή: Μελέτη 1,379 ατόμων στην Ισλανδία. Δημοσιεύθηκε στο Nature το 2003.

#7: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η απόδειξη: Η μέτρια κατανάλωση κρασιού (ειδικά του κόκκινου) μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45%. Πηγή: Μελέτη του Πανεπιστημίου Stony Brook σε 2.291 άτομα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology το 2005.

#8: Επιβραδύνει την εξασθένηση του εγκεφάλου

Η απόδειξη: Η λειτουργία του εγκεφάλου εξασθενεί με αξιοσημείωτα ταχύτερο ρυθμό στους ανθρώπους που δεν πίνουν κρασί σε σχέση με όσους το καταναλώνουν σε μέτριο βαθμό. Πηγή: Μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε 1.416 άτομα. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroepidemiology το 2006.

Πηγή: http://www.foodandwine.com/