Το κόκκινο κρασί προλαμβάνει τη φθορά των δοντιών και των ούλων!

Το κόκκινο κρασί προλαμβάνει τη φθορά των δοντιών και των ούλων!

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κρασί, όπως οι πολυφαινόλες, σχετίζονται με πολλά οφέλη για τη γενική μας υγεία. Μια νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες στην Ισπανία αποκαλύπτει ένα εκπληκτικό νέο όφελος: Το κρασί φαίνεται ότι μπορεί να αποτρέψει την φθορά των δοντιών και των ούλων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry από ερευνητές που εργάζονται στο Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στη Μαδρίτη, διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί εμπόδισαν τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα να κολλήσουν στον ιστό των ούλων. Το αποτέλεσμα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο όταν τα αντιοξειδωτικά συνδυάστηκαν με το προβιοτικό Streptococcus dentisani, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη της πλάκας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο ιστού ούλων που αναπτύχθηκε από ανθρώπινα κύτταρα για τη μελέτη και εφάρμοσαν τα αντιοξειδωτικά του κρασιού σε διάφορους συνδυασμούς. Διαχώρισαν τον ιστό σε τρεις ομάδες, κι έπειτα επεξεργάστηκαν τη μια ομάδα με πολυφαινόλες, την άλλη με πολυφαινόλες και προβιοτικά και την τρίτη με “εμπορικά διαθέσιμα εκχυλίσματα κραμβελαίου και κόκκινου κρασιού” (Vitaflavan και Provinols).

Τα αντιοξειδωτικά του κρασιού αποδείχθηκαν αρκετά αποτελεσματικά στην αναστολή της βακτηριακής προσκόλλησης στα κύτταρα των ούλων, αλλά ο συνδυασμός πολυφαινολών και προβιοτικών προσέφερε τα πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μερικές ενδιαφέρουσες μέθοδοι για την παροχή της αντισηπτικής δύναμης των αντιοξειδωτικών, όπως τα στοματικά διαλύματα, οι οδοντόκρεμες και η τσίχλα.

Αλλά προτού τα αποτελέσματα της μελέτης να υποβληθούν σε πρόσθετες κλινικές έρευνες με ανθρώπους υπό πραγματικές συνθήκες, η οδοντόκρεμα Cabernet θα πρέπει να περιμένει!

Πηγή: winespectator.com/