Ζευγαρώνοντας το κρασί με τυρί: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!

Ζευγαρώνοντας το κρασί με τυρί: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!

Με τις σωστές πληροφορίες, μπορείτε να δημιουργήσετε καταπληκτικά ζευγαρώματα κρασιών με τυριά. Εμείς, σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 6 κλασσικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

#1: Συνδυάστε κρασιά με τυριά ίσης έντασης

Αυτή η συμβουλή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των δικών σας ζευγαριών. Το εύγευστο τυρί Gruyère θα πνιγόταν μέσα σε ένα Cabernet Sauvignon. Ωστόσο, ταιριάζει υπέροχα όταν συνδυάζεται με ένα Pinot Noir.

Σαν γενικός κανόνας:

Τα κρασιά άνω του 14,5% ABV είναι πιο έντονα και έχουν καλύτερη γεύση όταν συνδυάζονται με πιο έντονα αρωματισμένα τυριά.
Τα κρασιά κάτω από το 12% ABV είναι λιγότερο έντονα και ταιριάζουν με τα πιο ελαφριά σε γεύση τυριά.

#2: Τα έντονα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με ηλικιωμένα τυριά

Καθώς παλιώνει το τυρί και χάνει την περιεκτικότητα του σε νερό, η γεύση του καθώς και η περιεκτικότητα του σε λιπαρά εμπλουτίζονται. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι ιδανικά για έναν συνδυασμό με έντονα, κόκκινα κρασιά επειδή η περιεκτικότητα σε λιπαρά στο τυρί εξουδετερώνει στις υψηλές τανίνες του κρασιού. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε τυριά που έχουν ηλικία τουλάχιστον ενός έτους, συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών Cheddar, Gruyère, Manchego, Gouda, Provolone ή Parmesan όπως το Parmigiano-Reggiano και το Grana Padano.

#3: Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με πικάντικα και ροκφόρ τυριά

Τα πιο γλυκά κρασιά όπως τα Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest και Port ταιριάζουν καταπληκτικά με πικάντικα, και ροκφόρ τυριά. Γιατί; Επειδή η γλυκύτητα του κρασιού συμβάλλει στην εξισορρόπηση της πικάντικης γεύσης του τυριού, με αποτέλεσμα να το καθιστά πιο γευστικό. Εδώ ισχύει και το αντίστροφο.

Δύο κλασικά ζευγάρια που πρέπει να δοκιμάσετε αν σας αρέσουν τα έντονα τυριά είναι το κρασί Port με το τυρί Stilton και το κρασί Sauternes με το Roquefort!

#4: Ο αφρώδης οίνος ταιριάζει καταπληκτικά με μαλακά, κρεμώδη τυριά

Οι αφρώδεις οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και ανθρακικό, τα οποία καθαρίζουν τον ουρανίσκο από τα κρεμώδη, μαλακά τυριά όπως το Brie, το Muenster, το Camembert, το Cremont ή το Époisses de Bourgogne.

#5: Κρασιά & Τυριά από την ίδια περιοχή ζευγαρώνουν καλά

Το “παππούτσι από τον τόπο σου…” ταιριάζει και εδώ αφού – τις περισσότερες φορές – θα κάνετε καλά να εμπιστευτείτε τις τοπικές παραδόσεις και να συνδυάσετε τα κρασιά και τα τυριά της ίδιας περιοχής. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το Sauvignon Blanc με το κατσικίσιο τυρί (Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία), το Chardonnay με το Époisses de Bourgogne (Βουργουνδία, Γαλλία) και το Garnacha με το Manchego (Ισπανία).

#6: Αν έχετε αμφιβολία, πάρτε ένα στέρεο με καρυδοειδή γεύση τυρί

Αν πρόκειται να σερβίρετε πολλά κρασιά και δεν είστε βέβαιοι για το τυρί που πρέπει να επιλέξετε, μια από τις ασφαλέστερες επιλογές είναι ένα στερεό τυρί με καρυδοειδή γεύση. Το τυρί θα έχει αρκετό λίπος για να αντισταθμίσει την τανίνη στο κόκκινο κρασί, αλλά αρκετή λεπτότητα για να ζευγαρώσει με τα ευαίσθητα λευκά κρασιά. Μερικά παραδείγματα τέτοιων τυριών περιλαμβάνουν τα Swiss, Gruyère, Abbaye de Belloc, Comté Extra, Emmental και Gouda.

Πηγή: winefolly.com