Ψητά ψάρια γεμιστά με σωταρισμένο σπανάκι, ντομάτες, λεμόνι και ελιές!

Ψητά ψάρια γεμιστά με σωταρισμένο σπανάκι, ντομάτες, λεμόνι και ελιές!

Για αυτήν την συνταγή προτιμήστε ένα λευκό κρασί με έντονη οξύτητα ώστε να εξισορροπήσετε τη γεύση από τις ντομάτες και τα λεμόνια.

8 συστατικά μαζί με τα βασικά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας φτάνουν για να φτιάξουν ένα υπέροχο γεύμα. Αν προσθέσουμε και ένα μπουκάλι λευκό κρασί με κόστος κάτι λιγότερο από 20 ευρώ, τότε μπορούμε να καλέσουμε τους φίλους και να απολαύσουμε μια υπέροχη βραδιά ή ένα ήσυχο μεσημεράκι Κυριακής.

Τα ολόκληρα, ψητά ψάρια είναι εύκολα στο μαγείρεμα και ταυτόχρονα κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο τραπέζι μας. Εάν η ιδέα του να καθαρίζετε ολόκληρα ψάρια σας τρομοκρατεί, τότε ο ψαράς στην γειτονιά σας μπορεί να σας διευκολύνει. Μόλις φτάσετε σπίτι με τα ψάρια σας, απλώς γεμίστε τα με αρωματικά και καρυκεύματα και αφήστε τα να ψηθούν στο φούρνο.

Όσο τα ψάρια ψήνονται, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα υγιεινό συνοδευτικό όπως το σωταρισμένο σπανάκι.

Όσο για το κρασί, το ψητό ψάρι ταιριάζει υπέροχα με λευκά κρασιά. Τα λεμόνια και οι ντομάτες που έχει το πιάτο μας του δίνουν αρκετή οξύτητα, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κρασί που να έχει τουλάχιστον την ίδια οξύτητα με το πιάτο, διαφορετικά η γεύση του μπορεί να σας φανεί αδιάφορη και επίπεδη. Δύο υπέροχες ποικιλίες που θα ταιριάξουν με το γεύμα αυτό απόλυτα είναι το Sauvignon Blanc και το Albariño.

Το Sauvignon Blanc προσφέρει ένα φάσμα εσπεριδοειδών αρωμάτων, καθώς και ελαφριά στοιχεία χόρτων και βοτάνων. Το Albariño παίζει σε λαμπερές νότες ροδάκινου με στοιχεία λεμονιών και λεπτό φινίρισμα. Και τα δύο συνοδεύουν ευχάριστα αυτό το πιάτο, συμπληρώνοντας το με διαφορετικούς τρόπους. Το Sauvignon Blanc ταιριάζει με τις νότες του πιάτου και διατηρεί καλά τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Από την άλλη πλευρά, οι μαλακές λεπτομέρειες στο Albariño εντείνουν τη γεύση των ελιών. Δύσκολη επιλογή!

Η Συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 10 – 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35 – 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 45 – 55 λεπτά                                                                                  Μερίδες: 2-4, ανάλογα με την όρεξη
Κόστος πιάτου κατά προσέγγιση: 30 ευρώ

Υλικά

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
Ελαιόλαδο
3 κουταλιές μαύρες ελιές κομμένες σε φέτες
2 ολόκληρα ψάρια, καθαρισμένα (2 έως 2 1/2 κιλά συνολικά)
2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
2 λεμόνια, κομμένα στα τέσσερα
200 γραμμάρια φρέσκο ​​σπανάκι
Αλάτι
Πιπέρι
Οδοντογλυφίδες

Οδηγίες Μαγειρέματος

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 °C.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μαγειρεύουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 12-15 λεπτά.
  3. Αφαιρούμε περίπου το 1/4 του μείγματος σκόρδου-κρεμμυδιού και το μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι με το υπόλοιπο μείγμα στην άκρη.
  4. Αυτό το μείγμα που μεταφέραμε στο μπολ το αναμειγνύουμε με τις ελιές και βάζουμε κι άλλο αλάτι και πιπέρι αν το επιθυμούμε. Γεμίζουμε με αυτό κάθε ένα από τα ψάρια, προσθέτοντας 2-3 φέτες ντομάτας. Κλείνουμε τα ψάρια και τα στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες. Μεταφέρουμε τα ψάρια σε ταψί στρωμένο με χαρτί λαδόκολλας. Ραντίζουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο αλείφουμε τα ψάρια. Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλατοπίπερο. Τις υπόλοιπες ντομάτες και λεμόνια τα σκορπίζουμε στο ταψί, εκτός από μια φέτα λεμονιού που την κρατάμε. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά. Αν θέλουμε να έχει κρούστα το ψάρι βάζουμε στο τέλος τη ρύθμιση του φούρνου για σχάρα για περίπου 1-2 λεπτά.
  5. . Ενώ τα ψάρια ψήνονται, επιστρέφουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια που έχουμε αφήσει στην άκρη. Προσθέτουμε το σπανάκι και στίβουμε τη φέτα με το λεμόνι που έχουμε κρατήσει. Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα, περίπου 3 με 5 λεπτά. Κρατάμε το μείγμα ζεστό μέχρι να είναι έτοιμα και τα ψάρια.
  6. Σε ένα πιάτο φτιάχνουμε ένα “βουναλάκι” με το σπανάκι και βάζουμε ένα ψάρι στην κορυφή. Διακοσμούμε με τις ντομάτες και τα λεμόνια που έχουμε στο ταψί μας.

Πηγή: winespectator.com/